• Uzgoj krompira
  • 28.03.2020. 14:00

Zašto i kada se zagrće krompir?

Zagrtanjem krompira stvaraju se povoljni vodni, vazdušni i temperaturni uslovi za formiranje i rast krtola koje će imati bolji ukus.

Foto: Depositphotos/ParStud
  • 3.408
  • 170
  • 0

Zagrtanje je agrotehnička mera od izuzetne važnosti za uspešno uzgajanje i dobar rod krompira. Krtole se sade dosta plitko, na dubinu od šest do 10 cm. Dubina setve zavisi od veličine semenskog materijala i kvaliteta zemljišta. Krtole koji nisu naklijale, niču za 30 do 35 dana, a one koje su naklijale niču za 15 do 20 dana. Dužina perioda od setve do nicanja zavisi od vremenskih uslova.

Za malčiranje koristiti koprivu

Kako bi stvorili što bolje uslove za rast i razvoj ovog povrća, obavlja se zagrtanje biljaka. Ovu meru možemo obaviti zemljom, organskim materijalom i malčiranjem.

Kod klasičnog uzgoja, zagrtanje krompira se obavlja kada su biljke visine od 15 do 20 cm, odnosno na kraju treće sedmice od nicanja useva. Ukoliko su biljke veće, prilikom zagrtanja motikom možemo oštetiti već formirane stolone i mlade krtole. Zemlja kojom zgrćemo, treba da je rastresita.

Sadnja krompira traje do 20. aprila, u zavisnosti od sorte

Osim ovog uobičajenog načina, možemo dodati organski materijal kao što je kompost. Slama, seno, lišće mogu nam poslužiti kao malč. Ukoliko za malčiranje koristimo prosušenu koprivu ona će da zaštiti povrće od napada krompirove zlatice. Žarne iglice na lišću koprive smetaju ovoj štetočini i ona napušta usev malčiran koprivom jer ne može od nje da se zavuče u zemlju tokom najtoplijeg dela dana.

Pomaže i protiv korova

Zagrtanje krompira ometa i razvoj korova, koji oduzimaju hraniva povrću i ometaju dobro provetravanje useva. Što je više korova, to je sporije sušenje lisne mase krompira posle kiše ili magle. Kada preti pojava kasnih mrazeva biljke useva se u potpunosti mogu zagrnuti.

Mera se može ponoviti još dva do tri puta tokom sezone i svaki put se izvodi kada biljke narastu do 20 cm. Istovremeno sa ovom agrotehničkom merom, vrši se i prihrana useva. Dobro zagrnut krompir je kada formiramo bank visine oko 20 cm i širine na vrhu oko 15 cm. Nagib banka treba da je 30 stepeni. Kada je formiran na ovaj način, stvara povoljne uslove za razvoj krtola i korena biljaka. 

Opasna štetočina uništava zasade krompira

Posebno je važno što se stvaraju povoljni vodno-vazdušni uslovi. Formiranje banka prilikom zagrtanja, a posebno malčiranja može pomoći kod visokih temperatura tokom leta. Već pri temperaturi od 28°C prestaje formiranje i rast krtola. Dobro formiran bank i dovoljno debeo sloj malča, mogu pomoći kod rashlađivanja unutrašnjosti zone formiranja krtola.


Tagovi

Zagrtanje krompira Agrotehnika krompira Organski materijal Malčiranje Kompost Nicanje useva Prihrana useva Razvoj korova Formiranje banka


Autorka

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.