Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obogaćivanje zemljišta
  • 13.05.2023. 10:30

Zašto je dobar i za šta se sve koristi pepeo?

Primena pepela, nastaog isključivo sagorevanjem drveta, je višestruka u povrtarstvu. Ali, budite oprezni jer se za neke kulture ne preporučuje.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com
  • 58.955
  • 3.064
  • 2

Prolećne kiše ponovo su donele talas hladnoće, pa se grejna sezone ove godine prilično odužila, a u mnogim domaćinstvima još traje. Termini sadnje i setve mnogih gajenih kultura su prolongirani, a brojni su i primeri odustajanja od setve jer je u neke parcele još nemoguće ući.

Poljoprivredni proizvođači pokušavaju da odrade osnovne agrotehničke mere međutim "zapadaju" s traktorima, lome plugove i slično. Brojni su problemi na terenu, pa se već može zaključiti da je poljoprivredna sezona krenula otežano.

Ali, u svakoj nedaći ima i nešto dobro, pa ako koristite drvo kao ogrev, pepeo ne bacajte jer ga možete iskoristiti u biljnoj proizvodnji.

Đubrivo i prihrana

Poznato je da pepeo, sadrži dosta hranjivih materija te se iz tog razloga može upotrebiti kao đubrivo gajenim biljkama naročito za paradajz, krompir, papriku, patlidžan. Zavisno od drveta koje je sagorevalo, bogat je magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i mikroelementima. Osim u povrtarstvu može se koristiti kao prihrana jorgovanu, božuru i drugom cveću.

U povrtnjaku ga je bolje inkorporirati u zemljište nego ostaviti na površini jer bi ga vetar mogao raspršiti. Ne stavljajte seme direktno na pepeo i dobro pripazite da prekomernim dodavanjem pepela, zemljište ne dovedete do teško popravljive alkalne pH vrednosti.

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Pepeo je alkalne reakcije pa se može koristiti radi neutralizacije kiselog zemljišta. Ne preporučuje se njegova primena u belom luku, peršunu, batatu, jagodama, azaleji te u bobičasto voću.

Može se dodati i u kompostu, kojeg u tom slučaju obogaćuje kalijumom. Takođe, svoju primenu je našao zajedno sa solju u baštama kao odbrana, barijera od puževa.

Pepeo u živinarstvu

Osim u biljnoj proizvodnji primenjuje se u živinarstvu, bilo da se radi o farmi ili o par koka na gazdinstvu. Poznato je da kokoške vole da borave u nekom pesku ili prašini, na adekvatnim, sličnim mestima, im se stavlja pepeo usled čega skidaju sa sebe grinje, buve i druge štetočine, a na velikim farmama je našao primenu jer sakuplja višak amonijaka.

Može se dodati u hranu pilićima i kokoškama od jedan odsto na osnovu čega se poboljšava nosivost jaja i dužina nošenja, te se na taj način i ublažava neugodan miris izmeta. Osim kao dodatak hrani, možete ga dodati i u vodu za piće stoci kada pepeo služi kao dezinficijens od bakterija i algi, a voda postaje bogatija mineralima.


Tagovi

Pepeo Đubrenje biljaka Prihrana pepelom Drveni pepeo Hrana za piliće Pepeo u živinarstvu


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.