Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 28.11.2022. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Mali Radinci

Zašto je plastenička proizvodnja isplativa?

Plastenici su puni tokom čitave godine, a najveći problem je pronaći tržište, jer povrće nije roba koja može dugo da čeka kupca.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 982
  • 70
  • 0

Sve je više plastenika u regionu Srema. Paori se već godinama opredeljuju za proizvodnju paradajza, paprike, zelene salate, spanaća i dinja u zatvorenom prostoru, posebno oni koji nemaju značajnije obradive površine. Povrtarstvo traži velika ulaganja, i dosta radne snage, tako da se u posao uključuju kompletne porodice, kaže poljoprivrednik iz Malih Radinaca Đorđe Grujić.

"Poslednjih nekoliko godina kompletna moja porodica je uključena u plasteničku proizvodnju koja traži dosta rada, tako da smo svi angažovani. Takođe povremeno angažujemo i dodatnu radnu snagu da bi posao priveli kraju. U plastenicima gajimo paradjaz, papriku, zelenu salatu. Bez obzira koja biljna vrsta je u pitanju, sve mora da se uradi kako treba da bi se na kraju to i isplatilo", kaže Grujić i dodaje da ima nekoliko plastenika i u planu mu je da podigne bar još jedan, jer nema dosta obradive zemlje, pa su plastenici trenutno bolje rešenje.

Grujić u plasteicima gaji paradajz, papriku i zelenu salatu.

Dosta je ovakvih primera u Sremu. Veliki broj poljoprivrednika se bavi proizvodnjom u zatvorenom prostoru koja je u svakom slučaju sigurnija od one na otvorenom jer je u pitanju sistem kontrolisane proizvodnje.

Upravo zbog toga i paleta biljnih vrsta koja se gaje je iz godine u godinu sve bogatija. Nekada je to bio samo paradajz, a onda se krenulo i sa paprikom, krastavcima, salatom, spanaćem, a poslednjih godina sve više je plastenika u kojima se gaji dinja. Rano stigne i ima veoma dobru cenu, dok ne stignu one sa otvorenog polja.

Najvažnije je tržište

Plastenička proizvodnja može da donese dobru zaradu. Plastenici su puni tokom čitave godine, a najveći problem je pronaći tržište, jer povrće nije roba koja može dugo da čeka kupca. Uglavnom od ove vrste proizvodnje može da se živi, ali pored toga dobro dođe i ratarstvo, ali i stočarstvo.

Želite da podignete plastenik? Evo koja pravila treba slediti

"Ako se stalno radi i to kako treba, rezultati ne mogu da izostanu. Grešaka ni u plasteničkoj proizvodnji ne sme biti, tako da su saveti stručnjaka neophodni. Ono što mi proizvedemo je kvalitetno tako da nemamo problema sa plasmanom na tržište. Imamo naše kupce tako da smo sigurni u prodaju, mada je bez sigurnog tržišta u ovoj proizvodnji veoma teško. Sve ono što se ubere tokom dana brzo mora da se isporuči kupcu, jer to nije roba koja može dugo da stoji", kaže naš sagovornik i dodaje da je jako važno postići dobru cenu, jer kada imate stalnog kupca, onda ucenjivanja oko cene nema. Sve se na vreme zna.

Ako se stalno radi i to kako treba - rezultati ne mogu da izostanu, kaže Grujić

Podizanje novih plastenika nije nimalo jeftin posao, tako da mnogi sremci koji žele da se upuste u taj posao koriste kreditne linije kako sa pokrajinskih tako i sa republičkih nivoa. Kažu da je tako lakše jer su uslovi otplate povoljni, pa od zarađenog bude i za rate kredita. Baš zbog toga za očekivati je da sledeće godine u Sremu niknu novi moderni plastenici, što će biti garant da će na našem tržištu i dalje biti kvalitetnih i zdravstveno bezbednih proizvoda.


Tagovi

Plastenici Đorđe Grujić Zatvoreni prostor Tržište Uzgoj povrća Dizanje plastenika Kontrolisana proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".