Pretraživanje tekstova
Inače je više razloga za pojavu bele, žilave srži. No, ako na to inače niste nailazili, evo pojašnjenja
Bela unutrašnjost u sortama paradajza u kojim to nije uobičajeno, jedna je od pojava o kakvoj nam pišete ove godine.
Inače je više razloga za pojavu bele, žilave srži, o čemu je naša Ranka Vojnović već pisala.
Ako na tu pojavu niste inače nailazili kod sorti koje uzgajate, tada su najčešće četiri uzroka.
Dakle, u stresnim uslovima plodovi paradajza razviju ovako belo tkivo koje može biti izraženo samo u području neposredno ispod čašice ili, u ekstremnim slučajevima, kroz celi plod.
Temperatura iznad 30°C blokira usvajanje kalijuma iz zemljišta, a koji je uz kalcijum jedan od najvažnijih elemenata za formiranje ploda. To može uzrokovati promene u strukturi tkiva i ukusu.
S druge strane, tu je višak azota koji dovodi do manjka kalcijum i kalijuma pa prihranjute biljke samo sa đubrivom za plodonosno povrće.
Kada se primenjuju folijarna đubriva i koje su mu prednosti?
Paradajz može "pobeleti" na strani koja je bila izložena suncu. Tamo će se stvoriti ožegotine jer je došlo do sprečavanja procesa sinteze likopena, pigmenta koji je zaslužan za crvenu boju.
Takođe, pojavu utiče i nedostatak vlage. Stoga ovo povrće treba zalivati svakih četiri do pet dana, svaku biljku s tri do sedam litara vode.
Tagovi
Visoke temperature Bela unutrašnjost Žilav paradajz Uzgoj paradajza Bela srž
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!