Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žilav paradajz
  • 30.08.2023. 07:30

Zašto je unutrašnjost paradajza bela - evo četiri uzroka

Inače je više razloga za pojavu bele, žilave srži. No, ako na to inače niste nailazili, evo pojašnjenja

Foto: Depositphotos/Mirage3
  • 15.002
  • 822
  • 0

Bela unutrašnjost u sortama paradajza u kojim to nije uobičajeno, jedna je od pojava o kakvoj nam pišete ove godine. 

Žilavo i bezukusno

Inače je više razloga za pojavu bele, žilave srži, o čemu je naša Ranka Vojnović već pisala. 

Šta uzrokuje belu unutrašnjost ploda paradajza?

Ako na tu pojavu niste inače nailazili kod sorti koje uzgajate, tada su najčešće četiri uzroka.

Dakle, u stresnim uslovima plodovi paradajza razviju ovako belo tkivo koje može biti izraženo samo u području neposredno ispod čašice ili, u ekstremnim slučajevima, kroz celi plod.

Četiri razloga

Temperatura iznad 30°C blokira usvajanje kalijuma iz zemljišta, a koji je uz kalcijum jedan od najvažnijih elemenata za formiranje ploda. To može uzrokovati promene u strukturi tkiva i ukusu. 

S druge strane, tu je višak azota koji dovodi do manjka kalcijum i kalijuma pa prihranjute biljke samo sa đubrivom za plodonosno povrće. 

Kada se primenjuju folijarna đubriva i koje su mu prednosti?

Paradajz može "pobeleti" na strani koja je bila izložena suncu. Tamo će se stvoriti ožegotine jer je došlo do sprečavanja procesa sinteze likopena, pigmenta koji je zaslužan za crvenu boju. 

Takođe, pojavu utiče i nedostatak vlage. Stoga ovo povrće treba zalivati svakih četiri do pet dana, svaku biljku s tri do sedam litara vode. 


Tagovi

Visoke temperature Bela unutrašnjost Žilav paradajz Uzgoj paradajza Bela srž


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.