Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 02.06.2021. 14:00

Šta uzrokuje belu unutrašnjost ploda paradajza?

Plod paradajza može izgledati atraktivno, ali kada se preseče videćemo da je središnji deo bele boje. Ovu pojavu mogu izazavati različiti faktori.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 1.008
  • 48
  • 0

Paradajz je najčešća vrsta povrća koju uzgajamo. Svaki baštovan želi da dobije što veće plodove koji se odlikuju specifičnim ukusom. Međutim, nova poljoprivredna godina nosi sa sobom i nove izazove. Jedan od njih je i pojava bele unutrašnjosti srca paradajza.

Spolja pomenuto povrće može izgledati izuzetno privlačno, a tek kada ga presečemo vidimo da je unutra meso belo. Ova pojava povlači za sobom lošiji ukus.

Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju da centralni deo ovog povrća bude bele boje. Neki od njih su izbor sorte ili hibrida jer postoje oni koji su skloni da formiraju takozvano "belo srce" pa bi na to trebalo da obrate pažnju. Savremena selekcija forsira sorte čiji plodovi mogu da podnesu transport i imaju produžen rok trajanja. Međutim, upravo one imaju karakteristiku da formiraju belu boju u sredini ploda.

Izbegavati senovita mesta prilikom sadnje

Pored sortnih karakteristika, veoma je važan i izbor mesta sadnje. Postoje hibridi koji se uzgajaju u plasteniku, odnosno, u zaštićenom prostoru, kao i oni namenjeni proizvodnji na otvorenom polju. Pogrešnim odabirom možemo dobiti plodove sa belim srcem kao odgovor na neprilagođenost. Takođe treba izbegavati senovite ili podvodne terene.

I nedostatak svetlosti izaziva pojavu belog mesa ploda. Zbog toga biljke ne treba saditi u senci. Potrebno je uklanjati zaperke kako od useva ne bi dobili gust žbun. Ovo je važno kod onih sorti sa neograničenim rastom. Plodovi na zapuštenim biljkama su sitniji i slabije dozrevaju. A i podložniji su pojavi bolesti i napadu štetočina.

Višak ili manjak hraniva može da prouzrokuje pojavu belog središnjeg dela ploda paradajza. Posebno višak azota izaziva ovaj poremećaj. Osim što je centralni deo povrća beo, javljaju se i promene u strukturi pulpe. Sve navedeno rezultira lošijim ukusom paradajza. Istovemeno sa viškom azota javlja se i manjak kalijuma i kalcijuma.

Visoka temperatura i nedostatak vlage 

Mnogobrojni prouzrokovači oboljenja isto tako mogu dovesti do ove neželjene pojave. Aktivnosti virusa, bakterija, gljivica i fitoplazmoza izazivaju belu i tvrdu unutrašnjost paradajza. Povrće nema ukus i praktično je nejestivo. Biljke sa simptomima bolesti često se prepoznaju u fazi formiranja plodova. Njihovi listovi su manji, grublji i uvijaju se. Cvetovi su takođe sitniji.

Od štetočina naročito su za lošiji kvalitet navedene povrtne vrste odgovorne lisne vaši, tripsi i cikade.

Kako sprečiti plamenjaču kod paradajza?

Visoke temperature, iznad 30°C, blokiraju usvajanje kalijuma iz zemljišta, ali i drugih hraniva. Cvetovi postaju sterilni, a plodovi se ne stvaraju. Ukoliko i dođe do njihovog formiranja u ovakvim uslovima, nastaju promene u strukturi tkiva i ukusu. Visoka temperatura i nedostatak vlage sprečavaju sintezu likopena, pigmenta, zaduženog za pojavu crvene boje.

Paradajz treba zalivati na četiri do pet dana i pri tom svaku biljku zaliti sa tri do sedam litara vode u zavisnosti od postojećih uslova.


Tagovi

Uzgoj paradajza Bela unutrašnjost paradajza Plodovi paradajza Nedostatak svetlosti Podvodni tereni Senovita mesta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]