Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje krompira
  • 07.02.2016. 16:00

Zašto je važno gajenje krompira na Marsu?

NASA u saradnji sa Međunarodnim centrom za krompir sprovodi eksperimente čiji je cilj približavanje mogućnostima gajenja tog povrća na Marsu.

Foto: The Martian
  • 337
  • 46
  • 0

NASA u saradnji sa Međunarodnim centrom za krompir sprovodi eksperimente čiji je cilj približavanje mogućnostima gajenja krompira na Marsu.

Peruanska pustinja simuliraće zemljište sa Marsa

Za sada će naučnici pokušati da gaje krompir u uslovima koji su slični uslovima na Marsu, uz nadu da će naposletku doći do faze izgradnje kupole za gajenje ovog krtolastog povrća na toj planeti, navodi CNBC. Tim naučnika će pokušati u laboratoriji da stvori atmosferske uslove poput onih na crvenoj planeti, dok će za gajenje iskoristiti zemlju iz peruanske pustinje Pampas de La Hoja, koja navodno odgovara zemljištu sa Marsa. Jedan od faktora zbog kojih se očekuje da bi krompir trebao da raste brže je povećana količina ugljen dioksida u atmosferi Marsa.

Pionirski projekat svemirske poljoprivrede

Ovo je važan projekat, čiji bi uspeh naučnicima pomogao u razumevanju mnogih problema. Zajednički eksperiment NASA-e i Međunarodnog centra za krompir mogao bi da postane pionirski projekat svemirske poljoprivrede, a njegovi rezultati bi bili veoma korisni budućim misijama čoveka na Mars i druge planete.

"Zbog izvanrednih napora tima stručnjaka koji rade na ovom i sličnim projektima, uskoro bi gajenje hrane za ljude u svemiru moglo da postane ostvarljivo", istakao je Kris Mek Kej, jedan od naučnika koji radi na istraživanju svemira u NASA-inom istraživačkom centru.

Drugi cilj projekta je ukazivanje na ulogu krompira u poboljšanju globalne sigurnosti hrane. "Kako bolje razumeti i učiti o klimatskim promenama, nego gajenjem hrane na planeti koja je "umrla" pre dve milijarde godina", istakao je Džoel Rank, voditelj komunikacija u CIP-u i dodao: "Važno je da ljudi shvate, da ako uspemo da proizvedemo krompir u tako ekstremnim uslovima kao što su oni na Marsu, onda možemo da spasimo život na Zemlji".

Inače, zbog sposobnosti da raste u ekstremnim uslovima, agronomi već dugo zagovaraju ideju o gajenju krompira u siromašnim područjima gde vlada glad jer on ima vrlo visoku nutritivnu vrednost. Počeci uzgoja krompira datiraju čak do 2500. godine pre Hrista, a najraniji slučajevi gajenja krompira zabeleženi su na području današnjeg Perua i Bolivije.

Foto: The Martian


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krumpir Uzgoj Svemirska poljoprivreda NASA Mars Peruanska pustinja