Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnovna mera
  • 26.02.2023. 10:00

Zašto je važno podrivanje zemljišta u plastenicima?

Podrivanje u plastenicima se može vršiti svake godine ili posle svakog proizvodnog ciklusa iz razloga lakšeg obavljanja dodatne obrade i pripreme zemljišta.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 149
  • 16
  • 0

Pored oranja, podrivanje je osnovna agrotehnička mera obrade zemljišta, kojom se stvara površinski rastresiti sloj zemlje, a koji se kasnije dodatnom obradom dovodi u stanje za sejanje ili presađivanje biljaka.

U plastenicima, od kojih je najzastupljeniji tip visoki tuneli, nije moguće većom mehanizacijom izvoditi agrotehničke mere, te se one pretežno izvode motokultivatorima ili frezama. 

Nepropusni sloj

Korišćenjem iste mehanizacije godinama, kako navodi savetodavac, Živko Šašić iz PSSRS, stvara se nepropusni sloj u zemljištu koji otežava rast i razvoj biljaka.

"Pretežno se u plastenicima radi samo frezanje zemljišta na dubini do 20 centimetara čime stvaramo nepropusni sloj u zemljištu. Da bi se izbegla ova pojava potrebno da uraditi podrivanje", ističe Šašić i dodaje kako se za velike plastenike rigolovanje primenjuje traktorima i podrivačima sa više radnih tela zavisno od snage traktora.

Korišćenjem iste mehanizacije godinama stvara se nepropusni sloj (Foto: Depositphotos/tortoon)

Kod manjih plastenika, posebno visokih tunela koji su kod nas najzastupljeniji, može se raditi i manjim traktorima ili najčešće motokultivatorima s podrivačima koji imaju najčešće tri radna tela i čija je dubina maksimalno 30 centimetara. U prodaji je teško naći specijalizovane te se on najčešće pravi u sopstvenoj izvedbi.

Rigolovanje ima dve bitne osobine, prva je što razbija nepropusni sloj koji je nastao od freziranja, a drugo što vlažnost zemljišta spušta u niže slojeve.

"Prva je bitna za bolji rast i razvoj biljaka, bolje aeracije i povećanja volumena zemljišta, a samim tim i količine vazduha u zemljištu, dok je druga važna zbog spuštanja vode u niže slojeve iz razloga boljeg razvoja korenovog sistema i povećanja njegove upijajuće moći", pojašnjava savetodavac.

Bolje plodonošenje

Spuštanjem vode u niže slojeve smanjujemo njeno isparavanje tako da je njena iskorišćenost veća. Kada imamo rastresito zemljište i vodu u nižim slojevima imamo jak i razvijen korenov sistem biljke, a kada je koren jak može da usvaja više hranljivih materija, a samim tim imamo bolje zametanje plodova i plodonošenje.

Podrivanje u plastenicima se može raditi svake godine ili posle svakog proizvodnog ciklusa iz razloga lakšeg obavljanja dodatne obrade i pripreme zemljišta.


Tagovi

Podrivanje zemljišta Plastenik Visoki tuneli Obrada zemljišta Mehanizacija za povrtarstvo


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]