Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiziološki poremećaj
  • 15.07.2019. 08:00

Zašto otpadaju cvetovi i plodovi kod paprike, krastavca i paradajza?

Neizbalansirana ishrana povrća može biti jedan od razloga otpadanja cvetova i plodova kod paradajza, paprike i krastavaca. Pročitajte o kojim hranjivim elementima je reč i saznajte koji su to ostali uzroci otpadanja cvetova i plodova.

Foto: Depostiphtos/zeynurbabayev
  • 12.974
  • 327
  • 0

Otpadanje cvetova, pa i plodova kod paradajza, paprike i krastavaca posledjih godina je učestala pojava kod nas. To bi se jednim delom moglo pripisati posledicama klimatskih promena - sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uslova obilne padavine, intenzivni toplotni talasi i suše.

Temperaturna kolebanja

Nagle promene i temperaturna kolebanja (velike temperaturne razlike danju do 39°C, a noću ispod 15°C) u toku oplodnje samo su neki od razloga otpadanja cvetova i plodova. Za normalan rast i razvoj biljke optimalna temeratura se kreće između 20°C i 25°C. Zalivanje hlorisanom vodom i hladnom vodom koja nije odstojala neko vreme, takođe može biti razlog otpadanja cvetova i tek zametnutih polodova. Dakle, otpadanje cvetnih pupoljaka i plodova najčešće je uzrokovano previsokom temperaturom, odnosno niskom temperaturom, sušom, nedostatkom svetla oštećenjima samog cveta i na kraju nepravilnom ishranom.

Zasenjivanjem plastenika sprečite ožegotine na plodovima biljaka

Temperatura vazduha viša od 32°C kod pojediniih osetljivih sorti mogu izazvati znatnije otpadanje cvetnih pupoljaka. Štete u smanjenju prinosa veće su ako visoke temperature preovladavaju u vreme pojave prvih cvetnih pupoljaka iz kojih se inače razvijaju najkrupniji plodovi. Otpadanje cvetova je više izraženo ako uz visoke temperature biljka pati i od nedostatka vlage u zemljištu. Temperature više od 30°C usporavaju proces fotosinteze. Rast biljaka potpuno prestaje na temperaturi od 35°C.

Koliko i kako zalivati povrće tokom proleća i leta?

Temperature vazduha tokom noći niže od 13°C, što je bio slučaj u maju i početkom juna meseca, takođe mogu uzrokavati značajnije otpadanje cvetova kod paprike, paradajza i kornišona.

Nedovoljno sunčanih dana

Proleće je bilo sa dosta vlage praćeno sa nedovoljno sunčanih dana. Otpadanje cvetova može biti uzrokovano i nedovoljnim osvetljenjem što je česta pojava u zatvorenom uzgoju u plastenicima ili usled senke neke druge biljke.

I ono što je najvažnije i na šta trebamo obratiti pažnju je ishrana!

Neizbalansirana ishrana

Neizbalansirana ishrana takođe može dovesti do fiziološkog poremećaja u razvoju biljke kakvim se smatra i otpadanje cvetova. Preterano đubrenje azotnim đubrivom dovodi do intenzivnog vegetativnog rasta kog ne prati i adekvatan razvoj generativnih organa usled čega dolazi do otpadanja cvetova. Nedovoljna ishrana fosforom isto tako može negativno uticati na oplodnju cvetova usled čega oni otpadaju. Zbog nedovoljne ishranjenosti fosforom usporen je razvoj korena, grane su veoma krhke i lako se lome, a oplodnja cvetova je slaba što je razlog otpadanja cvetova i lošeg podonošenja.

Znakovi nedostatka hraniva na paradajzu

Kod paprike cvetovi mogu otpasti usled oštećenja od tripsa odnosno tako oštećeni cvetovi ne formiraju plodove.

Neformiranje polodova može biti uzrokovano i virusnim oboljenjima.


Tagovi

Uzgoj paprike Uzgoj krastavca Uzgoj paprike


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB