Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvijanje lista paradajza
  • 29.07.2019. 18:00

Zašto se uvija list paradajza i šta preduzeti

Najčešći razlog uvijenosti lista prema gore je porast temperature i vlažnosti izvan granica optimalnih vrednosti za rast i razvoj biljke.

Foto: Depositphotos/kreatorex
  • 19.778
  • 279
  • 0

Prilikom obilaska plastenika, u određenim regijama, kod izvesnog broja proizvođača povrća ustanovljeno je uvijanje listova paradajza

Listovi su uvijeni prema gore, što se smatra manje više normalnom pojavom jer uvijenost lišća prema dole pokazatelj je bakterijskog obolenja, pri čemu listovi postaju smeđi i odumiru. 

Znakovi nedostatka hraniva na paradajzu

Najčešći razlog uvijenosti lista prema gore je porast temperature i vlažnosti izvan granica optimalnih vrednosti za rast i razvoj biljke. Neke sorte paradajza pokazuju veću osetljivost na ovu promenu, u odnosu na druge. 

Porastom temeperature iznad 35⁰C potrošnja akumuliranih hranljivih materija znatno je brža dok je unos i stvaranje novih sporije, pri čemu dolazi do pomenute pojave. Biljka u uslovima visoke temperature doživljava stres jer dok je nadzemna masa izložena visokim temperaturama, koren nije dovoljno zagrejan. 

Zasenite plastenik

Biljka ovim simptomima ukazuje da gladuje, što je česta pojava u plastenicima. Uvijanjem listova biljka smanjuje gubitak vode transpiracijom, koja je povećana u ovakvim uslovima. Iz tog razloga, plastenik je potrebno rashladiti zasenjivanjem zaštitinim mrežama i provetravanjem

Takođe, u plasteniku treba imati termometar kako bi se pratila visina temeprature i na vreme reagovalo, u cilju smanjenja mogućnosti pojave stresnih situacija za biljku. 

Nedostatak fosfora još jedan razlog

Još jedan od razloga mogućnosti pojave uvijenosti lišća paradajza je nedostatak fosfora (P), jednog od najvažnijih makroelemenata. Fosfor se u biljci nalazi u obliku organskih i neorganskih jedinjenja, ulazi u sastav nukleinskih kiselina, fosfoproteida, nukleotida, mnogih enzima, fosfolipida, što ukazuje na njegov značaj u ishrani. 

Simptom nedostatka ovog elementa usporen je rast biljke, usled čega biljka postaje sitnija, listovi menjaju boju, postaju sitniji i uvijeni prema gore. U fazi ukorenjavanja biljke, potrebno je izvršiti prihranu đubrivom sa izraženim sadržajem fosfora. Fosforna đubriva utiču na povećanje prinosa i ranije stasavanje ploda, a najviše na oplodnju i razvoj korenovog sistema.

Autor: Milica Perućica, Savjetodavna Srpske 


Tagovi

Uzgoj paradajza Uvijanje lista List paradajza Temperatura Nedostatak Fosfor Plastenik Fosfatna đubriva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D