Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 28.03.2022. 09:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Voganj, Ruma

Zbog nedostatka radne snage povrtari postaju ratari?

Iako se daju dobre dnevnice, poljoprivrednici kažu da niko neće u njivu, pa se umesto povrtaskih kultura na njihovim njivama nalaze kukuruz, soja ili pšenica. 

Foto: Zlatko Markovinović
  • 246
  • 72
  • 0

Nekada su sremski poljoprivrednici lako dolazili do radne snage. Uvek je bilo onih koji su raspoloženi za rad na njivi za dobru dnevnicu na kojoj domaćini nisu štedeli. Sada je, čini se, drugo vreme. Mnogi poljoprivrednici su zbog nedostatka radne snage prestali da se bave povrtarstvom u potpunosti ili su se opredelili samo za jednu biljnu vrstu, koja ne traži dodatnu radnu snagu. 

Nekada najpoznatiji bostandžija iz Vognja koji je lubenice više od 20 godina prodavao na Zlatiboru, više ih nema na svojim njivama. Jova Matić kaže da oko bostana ima previše posla, a radne snage nigde. 

"Ne možemo. Nema radnika u selu, zato prekidamo sa proizvodnjom bostana i povrća, jer se sa tom granom agrara sve radi ručno. Umesto toga, u strukturi setve biće kukuruza, pšenice i soje. Takođe, povećaćemo stočarstvo", kaže Matić.

Nekadašnje površine pod povrćem kod mnogih paora sada zauzimaju ratarske kulture kod kojih ima manjih ulaganja, ali se lakše obrađuju. Upravo zbog toga na sremskim njivama sve ćešće može da se vidi moderna i jaka mehanizacija sa kojom se radovi u njivi lakše, brže i kvalitetnije obavljaju.

Više u prilogu TV Fruška Gora:

 


Tagovi

Ratari Povrtari Radna snaga Jovo Matić Bostan Mehanizacija


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.