Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 28.12.2015. 12:15

Zelena salata na prazničnoj trpezi

Porodica Budimirović iz Jakova pravi je primer kako se radom i upornošću sve može postići. Domaćin Dragan Budimirović počeo je sa jednim plastenikom, a danas svoje povrće uzgaja na ukupno tri hektara zemlje.

  • 541
  • 124
  • 0

Do pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da se tokom zime u beogradaskim prigradskim naseljima uzgaja povrće. Ipak, u gazdinstvu porodice Budimirović u Jakovu već petu godinu za redom uspešno raste začinsko bilje i povrće na ukupno 3 ha zemlje.

Dragan Budimirović, jedan je od uspešnijih poljoprivrednika u Jakovu, bavi se povrtarstvom, i pod njegovim plastenicima u ovom periodu godine uzgaja se zelena salata.

Dragan Budimirović
Dragan Budimirović

"Imamo na imanju sa plastenicima pokriveno 24 ara u zatvorenom prostoru, a ovo nam je najnoviji plastenik u kome je zastupljena najviše salata, pošto je sada zimski period. Napolju radimo oko 2,3 hektara i to je dovoljno da se jedna porodica izdržava samo od ovog načina proizvodnje, ali nikako manje od toga. Jedan ili dva plastenika nažalost nisu dovoljni", ističe Budimirović.

Iz plastenika rukola, nana i motovilac

Zimi se uglavnom gaji salata, već s proleća na ovom prostoru naćiće se i ostale vrste povrća, kao i začinsko bilje. Motovilac je jedna od novih vrsta salata koju je domaćinstvo Budimirović krenulo da uzgaja. Dragan ističe da ova biljka, osim što je lekovita, ima i veliki značaj u organskoj proizvodnji povrća koju Budimirovići praktikuju.

Salata
Salata

"U rano proleće sadimo paradjz. On se jako lepo slaže sa paprikom, sadimo i krastavac i boraniju, to su već kulture koje radimo tradicionalno. Salata se preko leta ne radi u zatvorenom prostoru, pošto je velika vrućina, već tada tu proizvodnju selimo na otvoreno. Radimo i začinsko bilje koje je u poslednje vreme jako interesantno, a imamo nanu, rukolu, koja je dosta uzela maha, takođe, uzgajamo i motovilac kao novu salatu. Trudimo se da se baziramo uglavnom na organsku proizvodnju povrća, kako bi sve ono što izađe iz naših plastenika bilo zdravo i prirodno", ističe Dragan.

Poljoprivredni proizvođači u prigradskim naseljima su prava retkost, a koliko je teško i mukotrpno postići zacrtani cilj i stići do uspešnog proizvođača pokazuje Dragan Budimirović. "Počelo je sa jednim malim plastenikom, od plastike, posle toga smo napravili jedan veći od metala, sve ovo što smo uradili je samogradnja, osnova za onog ko nema osnovna sredstva da krene odmah na veliko. Krenuti proizvodnju na veliko je jako veliki rizik i treba da imate dobar plasman robe kao i da poznajete tržište. Moja porodica je krenula na malo od jednog plastenika, a kako je rastao broj plastenika, tako je i rastao plasman za robu pa smo se onda upuštali u dalju proizvodnju upoznajući tržište", ističe ovaj povrtar.

Plasman i neodređena cena veliki su problem povrtarima

Plastenik porodice Budimović
Jedan od plastenika porodice Budimirović

Bez obzira na to što se mnogo radi, neki problemi se ne mogu izbeći, plasman tržišta u moru konkurencije, kao i neodređena cena proizvoda predstavlju problem za poljoprivredne proizvođače. "U početku obično vlada neka početnička sreća, međutim posle, kada čovek počinje da širi posao dolazi tu i do problema gde palsirati robu. Kod nas je sve periodično, nekada ima cene za proizvod, nekada ne. Za proizvođača obično nema neke velike isplativosti, tako da u svemu tome treba čovek dobro da izbalansira, i sebe i svoj uloženi trud. Može često da se desi da čovek isuviše sebe uloži, a da na kraju nema isplativosti svega toga što radi", zaključuje Budimirović.

Zahvaljujući plastenicima povrtari više nemaju odmora, pa sad tokom čitave godine uzgajaju povrće koje prodaju na gradskim pijacama.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Rukola

Rukola

Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Gaji se zbog lišća oštrog pikantnog ukusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno delovanje na ljudski organizam, naročito... Više [+]

Nana

Nana

Engleski naziv: Mentha | Latinski naziv: Mentha sp.

Metvicu karakteriše prijatan miris mentola, a jedna je od najvažnijih lekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lekova i čajeva. Deluje osvežavajuće i umirujuće i ublažava... Više [+]

Tagovi

Povrtarstvo Povrće Zelena salata Paradjz Boranija Krastavac Rukola Nana Motovilac Jakovo Proizvodnja povrća Dragan Budimirović Plastenici Plasman povrća


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.