Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od glodara
  • 22.12.2015. 15:30

Zima bez najezde glodara

Na poljima pod pšenicom u Sremu nije primećena značajnija pojava glodara, kažu poljoprivredni stručnjaci. Poljoprivrednici poučeni lošim iskustvom iz prethodnih godina, zaštitu od glodara uradili su preventivno.

  • 177
  • 25
  • 0

Jova Matić, poljoprivrednik iz Vognja je ove jeseni zasejao pšenicom nešto više od 10 hektara. Setvu je obavio u optimalnom agrotehničkom roku i usev za sada dobro izgleda. Kaže, sve je uradio na vreme i bilo bi šteta da usev strada od glodara. Zato svakodnevno obilazi polja pod pšenicom i spreman je za eventualnu zaštitu.

"Pšenica je dobra. Na sreću nema jutarnjih mrazeva koji mogu oštetiti usev jer nema ni snega koji bi zaštitio useve. Još uvek nisam primetio napade glodara, ali moram biti na oprezu Znam da oni mogu da nparave veliku štetu, tako da često obilazim njive jer važno je zaštitu obaviti na vreme", kaže Matić.

Nema značajnije pojave glodara

Jovica Matić
Jova Matić, poljoprivrednik iz Vognja

I poljoprivredni stručnjaci potvrđuju da, za razliku od prethodnih, ove godine značajnije pojave glodara u Sremu nema. "Obilazeći parcele nismo uočili veći napad glodara na poljima pod pšenicom. Ima pojedinačnih slučajeva gde ima rupa od glodara, ali veće štete na sreću nema. Poljoprivrednici su, poučeni lošim iskustvom iz predhodnih godina, zaštitu obavili preventivno, što ne može da smeta. Međutim, trenutno nema potrebe za zaštitom", kaže Gorica Kozobarić stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi.

Voćari treba da budu na oprezu

Zasad jabuke
Zasad jabuke

I dok ratari nemaju problema sa najezdom glodara u pšenici, voćari treba da budu na oprezu. Posebno oni koji imaju mlade zasade, kažu poljoprivredni stručnjaci. "Mlada stabla treba zaštiti na vreme i pravilno. Najbolja je zaštittna mrežica i to do prvih grana", kaže Gorica Kozobarić.

"Neretko se dešava da tokom zimskog perioda zečevi naprave velike štete na zasadima voća, pa je savet voćarima da stabla što pre zaštite, ako to već nisu učinili, dodaje Kozobarić. "Posebno treba biti obazriv kod podizanja novih zasada. Naime, obilsakom terena utvrđeno je da se glodari naseljavaju u tek iskopane rupe, što može da dovede do uništavanja korenovog sistema, ukoliko se zaštita ne odradi pre zatrpavanja", zaključuje Kozobarić.

Inače u Sremu je iz godine u godinu sve više novih zasada voća, posebno u delu iriške opštine. I dalje je od voćnih vrsta najzastupljenija jabuka, a poslednjih dana veliki broj proizvođača je radio besplatnu analizu zemljišta upravo za podizanje novih zasada voća.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Preventivna zaštita Pšenica Glodari Srem Voganj Parcele Voćnjaci Mladi zasad Poljoprivredni stručnjaci Šteta Jova Matić Štete od glodara Gorica Kozobarić PSS Ruma


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao