AgroKlub.rs

\

Povrtarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Povrtarstvo » Zimska bašta na otvorenom

Zimska bašta na otvorenom

Povrće

Zimska bašta na otvorenom

Datum: 25.12.2016. 12:00

Kategorija:

Povrtarstvo

Povrće se uglavnom sadi u proleće ili kasnu jesen, u zimksom periodu retki su oni koji povrće u svoje bašte sade na otvorenom, bez plastenika. Izuzetak je gospođa Jasminaka Vićentić koja već godinama za svoje potrebe sadi baštu sredinom decembra, a kako ističe prvi plodovi su tu pre proleća.

Sezona poljoprivrednih radova u polju još nije završena. Hladne, ali sunčane decembarske dane ratari su iskoristili da urade zimsko oranje, a neki povrtari da zasnuju novu proizvodnju na otvorenom. Da li su zimska setva luka i graška dobar izbor i mogu li oni opstati pod uticajem niskih decembarskim temepraturama otkrila nam je Jasminka Vićentić, iz sela Orašac.

Setva i sadnja u zimu

Jasminka godinama u zimu i kasnu jesen seje grašak, luk i šargarepu. Opravdane razloge za setvu u ovom periodu Jasmina vidi u činjenici da se ove vrste povrća, na ovakav način gaje već vekovima. Poznato je da ukoliko se grašak ili luk poseju u kasnu jesen, biljke su otpornije i daju veći i stabilniji prinos u odnosu na one iz prolećne setve. Iako su ove dane obeležili mrazevi, a temperatura se spuštala i do -10°C zemljište nije, kako Jasminka ističe, ni kaljavo ni hladno.

"Zimsku baštu sejem već nekoliko godina. Uglavnom sejem crni i beli luk kao i proletnjak, a tu je i grašak krunak, a planiram da posejem i šargarepu. Zemljište uopšte nije kaljavo, orno je i može se posejati dosta toga, sve zavisi i od zemlje. Kod nas zemlja je crnica pa i zimska setva na takvom tlu je lakša. Ipak, pri setvi graška koristim nešto veću količinu semena, jer se može desiti da neke biljke ne prezime zbog uticaja niskih temepratura i hladnoće", kaže Jasminka.

Zdrava organska setva

Ovakvu setvu Jasminka praktikuje već godinama, jer ne samo da povrće lakše prebrodi i sušu, ali i kišu, nego u proleće daje i bolje prinose, a i berba stiže ranije. U ovoj bašti može se reći da je zastupljena organska proizvodnja, s obzirom na to da daje zdrave plodove i da se ne korisit hemijska zaštita bilja. Porodica Vićentić nastoji da sve što proizvodi neguje na tradicionalan, prirodan način, bez tretmana i prskanja kaže Jasminka i dodaje: "Luk i grašak stižu u proleće pre prvog sejanja bašte. Ja ne postavljam plastenik, već praktikujemo zimku setvu. Za đubrenje koristimo svež stajnjak i nošta ne prskamo. Sve je prirodno."

Vurda i sremski sir

Jasminka nastoji da dobro organizuje svaki posao. Osim povrća trudi se da za svoju porodicu proizvede jednako zdrave i kvalitetne mlečne prerađevine od kozjeg mleka.

"Držim koze i od mleka pravim vurdu, kao i sremski sir, uglavnom samo za naše potrebe. Držimo još i kokoške i ovce. Preporučila bih svakom ko ima parče zemlje i hoće i može da radi, da sam radi za svoje potrebe, kako zbog sopstvenog zdravlja, tako i zbog zdravlja budućih pokolenja", savetuje Jasminka Vićentić.

Photo:Pixabay.com

Broj pregleda članka: 1664; Uspešnost članka: 257.2

Tagovi: Luk, Grašak, Povrtarstvo, Basta, domaćinstvo, Šargarepa, Zimska setva povrća, Orašac

Ključne reči članka: zimska, basta, na, otvorenom, jasminka, grašak, setva, setvu, vićentić


Mirjana Stepic

Svi tekstovi autora

Autorka Mirjana Stepic

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.