Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 26.08.2015. 08:00

12 meseci ruskog embarga - EU izvozi više!

Prehrambeni sektor Evropske unije izrazito je otporan na probleme, pa je tržište pronašao u Severnoj Americi i azijskim zemljama.

Foto: depositphotos.com, simazoran
  • 135
  • 12
  • 0

Godinu dana od 6. avgusta 2014. godine, kada je Moskva proglasila embargo na uvozne proizvode iz EU, koji je počeo da se primenjuje već 7. avgusta, jasno je da je prehrambeni sektor Evropske unije veoma otporan na probleme. U većini regija, pogođeni sektori uspeli su da pronađu alternativna tržišta, unutar ili izvan EU.

Povećan EU izvoz na azijsko i američko tržište

I dok je Rusija odgovorna za 10 % EU izvoza poljoprivrednih proizvoda u 2013. godini (a zabranjeni proizvodi čine 4 % izvoza), vrednost ukupnog EU izvoza je povećana za 5 % od avgusta 2014. do maja 2015. godine, u poređenju s istim periodom lane.

Uprkos ruskom embargu, zemlje EU su uspele i više svojih proizvoda da plasiraju izvan Unije.

Najveća dobrobit postignuta je u vrednosti izvoza agroproizvoda u Sjedinjene Američke Države, Kinu, Švajcarsku i druga azijska odredišta, poput Južne Koreje, Hong Konga, ali, takođe, i na većinu svetskih tržišta.

Porastao izvoz mesa

Među zabranjenim proizvodima, mesu je išlo naročito dobro. Povećan je izvoz mesa, a izvoz voća i mlečnih proizvoda pao je za 10, odnosno 12 %. To nije iznenađujuće s obzirom na to da su pre embarga, značajne količine išle u Rusiju. Ipak, vrednost izvoza voća i mlečnih proizvoda u druge zemlje van EU (osim Rusije) značajno je povećana.

EU izvoz povećan u periodu ruskog embarga (izvor: ec.europa.eu)

Prilagođavanje novim tržištima

Dok je Evropska komisija osigurala podršku za stabilizaciju tržišta kao odgovor na embargo - naročito za mlečne proizvode, voće i povrće, kao i posebno ciljane mere za proizvođače mleka u najpogođenijim zemljama, svi učesnici (Komisija, zemlje članice, industrija, farmeri) naučili su da diverzifikuju proizvode na nova tržišta, ili u nekim slučajevima, unaprede i prilagode proizvodnju.

Poboljšanja u mlečnom sektoru

Belgijske kruške i poljske jabuke završile u Kanadi!

Na primer, mlečni sektor, doživeo je veliko povećanje globalnog udela u proizvodnji obranog mleka u prahu. Komisija je osigurala i dodatnu podršku u obliku promocije na tržištima trećih zemalja i intenzivirala pregovore čija je svrha zaključivanje trgovinskih ugovora. Na primer, prošle sedmice je zaključen ugovor i sa Vijetnamom.

Podizanje trgovinskih barijera prema Kanadi

Prema tome, Evropska komisija je odlučila da pregovara o podizanju trgovinskih barijera prema raznim trećim tržištima. Neki uspesi su se već pokazali, na primer otvaranje kanadskog tržišta za kruške iz Belgije i jabuke iz Poljske - dva važna tržišta vredna 300 miliona evra, zatim odobrenje za mađarsku smrznutu govedinu koja se izvozi u Kinu. Japan je, takođe, prihvatio i EU pristup u vezi s bakterijom nazvanom listerija.

Foto: depositphotos.com, simazoran


Tagovi

Izvoz Moskva Mlečni proizvodi Agroproizvodi Japan Kina Mleko u prahu Prehrambeni sektor Industrija Diverzifikacija Vijetnam Farmeri Ruski embargo Alternativna tržišta Stabilizacija tržišta Obrano mleko Listeria


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."