Sve je veći broj morskih plantaža za uzgajanje algi duž evropskih obala. Osim za hranu koriste se i za druge namene.
Uzgajanje raznih vrsti algi postaje sve popularnije, a one mogu pružiti zdraviju i kvalitetniju hranu za rastuću populaciju planete, izveštava Euronews.green. Ova proizvodnja bi se mogla pokazati ekološki prihvatljivijom od tradicionalne poljoprivrede.
"Mi to vidimo kao neku vrstu plave revolucije koja tek dolazi", kaže iz kompanije "Nordic Seafarm" Džonatan Gerbo.
Kompanija uzgaja morske alge duž zapadne obale Švedske, a isporučuje ih u smrznutom ili sušenom stanju na skandinavsko tržište.
Predviđa se da će njihov uzgoj biti veoma pozitivan za priobalnu ekonomiju. Koalicija Seaweed for Europe navodi da bi ova grana industrije mogla da otvori 115 hiljada radnih mesta do 2030. godine.
Farme morskih algi apsorbuju CO2 i višak hranljivih materija u vodi, što pomaže održavanju mora čistim i stvaranju novih ribljih staništa.
Seadling produces nutritional products from sustainable farming off the coast of Malaysia. Find out more at our #MonacoOceanWeek event on Thursday, with expert speakers and a showcase of pioneering #seaweed products https://t.co/W46r9XrPv8 pic.twitter.com/2Z7o5YPTHX
— Seaweed for Europe (@SeaweedEurope) March 21, 2022
Gerbo objašnjava da se od njih može proizvoditi ne samo hrana nego i drugi proizvodi, i to na održiviji način. Naveo je da se za poljoprivredu i proizvodnju hrane koristi previše kopnenih površina, zemljišta, i sveže vode. U ovom slučaju zemljište nije potrebno, a koriste se hranljive materije koje se već nalaze u okeanum kao i svetlost sunca.
Broj farmi duž evropskih obala se povećava. Uzgajaju se razne vrste, a najnoviji projekat uzgajanja Ulve ili morske salate u obalnim vodama zapadne Švedske, u blizini Geteborga, podržala je Evropska unija. Morska salata ima više proteina i manje je slana, a to je čini ukusnijom i lakšom za kuvanje. U azijskoj kuhinji se smatra osnovnom namirnicom, ali je u Evropi još uvek nepoznanica. Međutim, i to se menja. Od nekadašnje pilot morske plantaže, za godinu dana su povećali površinu 100 puta. Očekuje se da će samo s nje za nekoliko meseci ubrati 20 tona.
Treba napomenuti i da je EU podržala uzgajanje spiruline. U Rigi, glavnom gradu Letonije, mala kompanija je pronašla inovativan način za proizvodnju ove sićušne plavo-zelene alge koja se koristi širom sveta kao dodatak prehrani. Prodaje se kao super hrana s klinički dokazanim zdravstvenim prednostima. Raste i broj restorana koji ih imaju u svojoj ponudi.
Osim za hranu, koriste se u industriji lekova, kozmetike, bioplastike, biođubriva i biogoriva. Očekuje se da će u narednom periodu alge zauzeti celi prehrambeni odeljak u prodavnicama, kupci će moći da biraju sveže, osušene ili na drugačji način prerađene proizvode, kao i da će se povećati njihova konzumacija u domaćinstvima.
Tagovi
Autorka