Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedina
  • 19.05.2021. 18:00

Argentina obustavlja sav izvoz govedine - mesna industrija negoduje

Argentinski predsednik, Alberto Fernandez ne želi da prihvati stalni rast cena i zabranjuje izvoz govedine. Industrija reaguje obustavom isporuke.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 326
  • 95
  • 0

Argentinska mesna industrija radije izvozi domaću govedinu nego što je prodaje na domaćem tržištu. Zbog toga je ova vrsta mesa u toj zemlji sve skuplja.

Kako bi tome stao na kraj, njihov predsednik Alberto Fernandez zabranio je izvoz mesa i to na 30 dana, piše top agrar.

Međutim, plan mu možda neće uspeti jer udruženje poljoprivrednika CRA u znak protesta najavljuje obustavu prodaje govedine i teletine na nedelju dana. Prema argentinskim medijima, svojevrsni štrajk već je na snazi.

Cene skočile za više od 60 odsto

Fernandez se, međutim, nada da će se police tim namirnicama sledećih nedelja ponovno puniti, a cene padati. Takođe, optužio je mesnu industriju za špekulativno poslovanje i izbegavanje carina. On ne želi da prihvati rast cena jer je ta zemlja već tri godine u recesiji, a nosi se i sa posledicama korona krize.

Prema njegovom mišljenju, problem sa ovom namirnicom je izmakao kontroli jer cene bez razloga, iz meseca u mesec, neprestano rastu. Takođe, stopa inflacije u toj južnoameričkoj zemlji je ogromna. U aprilu je govedina koštala čak 65,3 odsto više u odnosu na isti taj mesec lani. Cene mesa su uopšteno bile za 46 odsto više u odnosu na isto razdoblje 2020.

Inače, Argentina je jedan od najvećih svetskih izvoznika govedine. Prošle godine iznosio je 2,8 milijardi evra, a izvozili su uglavnom u Kinu, Nemačku i Izrael. Što se tiče EU, prošle je godine ta država činila gotovo 25 odsto celokupnog uvoza, a uvezeno je više od 60.600 tona.


Tagovi

Argentina Izvoz Meso Govedina Protest


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.