Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Australija
  • 08.08.2020. 18:00

Australiji preti nestašica hrane zbog novih rigoroznih epidemioloških mera?

Australijskim saveznim državama preti nestašica hrane nakon što su pooštrene mere protiv epidemije, a u Viktoriji proglašeno stanje katastrofe. Dodatni problem je što u poljoprivredi nema sezonskih radnika, a cene povrća su naglo porasle.

Foto: Jumpstory
  • 146
  • 383
  • 0

Dosad neviđena ograničenja poremetiće čitav lanac snabdevanja u celoj Australiji, a najgore je u saveznoj državi Viktoriji gde je proglašeno stanje katastrofe, upozorio je tamošnji Savez velikih supermarketa.

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca upozorio je na moguću nestašicu hrane zbog panične kupovine stanovnika nakon što su uvedene strože mere zbog pandemije virusa korona, javlja dailymail.

Ograničili količinu proizvoda koju kupci mogu da kupe

Premijer Danijel Andrez upozorio je kupce da ne stvaraju paniku i ne skladište ogromne količine hrane, rekavši da se vlada i trgovci zalažu za osiguravanje dovoljne snabdevenosti.

"Mnogo je posla uloženo u smanjenje broja osoblja, ali u isto vreme u zaštitu količine proizvoda koja će se nalaziti na policama supermarketa", rekao je on za theage.

Tržište voća i povrća ugroženo u celom svetu - nekima preti nestašica hrane

Država je ograničila količinu proizvoda koje kupci mogu da kupe. Na primer, trenutno jedan kupac može da kupi dva paketa goveđeg mesa, jagnjetine, svinjetine, piletine, šećera, brašna, jaja, testenine ili toaletnog papira.

Problemi sa snabdevanjem zbog ograničenja 

Fabrike za preradu i pakovanje mesa u toj državi su prisiljene da smanje svoju proizvodnju za trećinu zbog rigoroznih mera zaštite koje je propisala država. I distribucijski centri bili su prisiljeni da smanje broj radnika na dve trećine tokom šest nedelja zatvaranja.

Osim panične kupovine i nestašice hrane, supermarketi se boje da bi ograničenja mogla da dovedu do toga da kupci moraju ponovno da dolaze u trgovine kako bi napunili svoje korpe.

Jedan trgovački lanac, čije ime nije objavljeno, upozorenje je poslao direktno vladinom odboru za borbu protiv virusa COVID-19. Šefica australijskog Poslovnog veća Dženifer Vestakot je ukazala na probleme sa snabdevanjem u uslovima korona krize.

"Moramo hitno da rešimo probleme u lancu snabdevanja u distribucijskim centrima i ta ograničenja moraju da se ukinu jer ne vode računa o toma da ovi lanci snabdevaju celu zemlju", napomenula je.

Cene povrća naglo skočile

Istovremeno su i cene povrća naglo skočile za čak 60 odsto jer zbog zatvaranja granica nema sezonskih radnika. Radnu snagu u Australiji za potrebe poljoprivrede uglavnom čine mladi iz Evrope i jugoistočne Azije, ali ih sada nema jer ne mogu da uđu u zemlju, a oni koji su već bili tamo, morali su da se vrate kući.

Feršuren: Nema straha od nestašice hrane ako se budemo ponašali odgovorno

"Smanjenje broja radnika plus problemi zbog kojih pokušavamo da premestimo radnike po proizvodnim lokacijama dodatno otežavaju posao proizvođačima voća i povrća koji nemaju radnu snagu za snabdevanje svih Australijanaca svežom hranom", rekao je izvršni direktor australijskog Udruženja proizvođača sveže hrane, Majkl Rodžers.

Zatvaranje i ograničenja domaćih granica takođe znače da industrija ne može da koristi radnike koji po potrebi putuju unutar kontinenta, a ta država je zabranila i stanovnicima da putuju dalje od pet kilometara u potrazi za namirnicama ili rekreacijom. Osim toga, zabranjene su organizirane rekreativne aktivnosti i venčanja, a nošenje maski je obvezno.


Tagovi

Australija Viktorija Hrana Nestašica Korona kriza Distribucija Zabrane


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.