Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasipanje hrane
  • 17.02.2017. 19:00

Bacanja hrane - pritisak na poljoprivredu

Svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i đubriva.

Foto: RecycleforShropshire / Flickr
  • 1.270
  • 302
  • 0

Zastupnici u Evropskom parlamentu u Briselu osvrnuli su se na "Inicijativu o efikasnoj upotrebi resursa - smanjenju rasipanja hrane i poboljšanju sigurnosti hrane" na raspravi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. Rečeno je da je svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i đubriva.

Domaćinstva najviše bacaju hranu

Upozorili su i kako prema nekim procenama domaćinstva najviše doprinose bacanju hrane - u EU čak 53%, zatim sledi prerada sa 19%, sektor usluživanja hrane sa 12%, primarna proizvodnja sa 10%, a trgovina na veliko i malo sa 5%.

"Svaki kilogram voća i povrća koje je stradalo od elementarne nepogode, ali i zbog ruskog embarga, predstavlja gubitak ulaganja i prihoda za poljoprivrednika, koji ne proizvode da bi posle uništavali prinose, već kako bi od njihove prodaje na tržištu mogli i da živ"", složili su se zastupnici.

Metode smanjivanja bacanja hrane

Potrebno je podržati one metode smanjenja bacanja hrane koje su se dosad pokazale efikasnim, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca snabdevanja hranom. Tu je i promotivna edukativna kampanja, koja decu od najmanjih nogu uči da konzumiraju zdravu, svežu i lokalno proizvedenu hranu. Važne su i šeme dostave mleka, svežeg voća i povrća.

Foto: RecycleforShropshire / Flickr


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."