Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet hrane
  • 31.10.2018. 12:00

Bez kvalitetne sirovine nema kvalitetnog proizvoda

"Mi smo spremni da proizvodimo kvalitetno i jedva čekamo da do toga dođe. Međutim, ne vidim da nam kompanije izlaze u susret, da kupuju naše proizvode po klasama", kaže Jovica Jakšić iz Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Srbije.

Foto: Pixabay / Pexels
  • 93
  • 12
  • 0

Srbiji je potrebno unapređenje prodaje i plasmana hrane, slažu se predstavnici potrošača, poljoprivrednih kompanija i Ministarstva poljoprivrede. Najvažniji element u tom procesu je kvalitetna sirovina, bez koje nema kvalitetnih proizvoda. Ako kvalitet nije dobar na njivi, neće biti ni na trpezi. 

Jakšić: Poljoprivrednici teže kvantitetu

Jovica Jakšić iz Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Srbije kaže za RTS da poljoprivrednici ipak više vode računa o kvantitetu. navodi kao primer da im se proizvodnja žitarica, čiji je kvalitet iznad standardnog - ne isplati.

"Mi smo spremni da proizvodimo kvalitetno i jedva čekamo da do toga dođe. Međutim, ne vidim da nam kompanije izlaze u susret, da kupuju naše proizvode po klasama. Jednostavno, svejedno je da li imamo pšenicu druge ili treće klase ili suncokret sa manjim ili većim procentom ulja, oni plaćaju to sve isto", tvrdi Jakšić.

Minimum 51% domaćih, kvalitetnih sirovina za prodaju u EU

Proizvodi kao što su kobasica, džem, burek ili štrudla, a potiču iz Srbije, mogu da se nađu u prodaji u Evropskoj uniji samo ako su napravljeni od minimum 51% domaćih sirovina, najboljeg kvaliteta.

"Recimo, ražani hleb ne može da se napravi od našeg brašna, jer nije zadovoljavajućeg kvaliteta. Mora kompletno da se uvozi iz nekih drugih zemalja", kaže Miloš Marković iz kompanije iz sektora pekarstva.

Bez oznake o poreklu nema dokaza da je hrana kvalitetn

Srpski žig je bio primer oznake koja je proizvodima obezbedila bolju prodaju. Kako kažu stručnjaci, bez zvanične oznake o poreklu ne može da se dokaže da je hrana zdrava i ukusna. Vera Vido iz Centra potrošača Srbije rekla je da je srpski žig bio oznaka kvaliteta za proizvode koji potiču od srpskih sirovina i koji su mnogo boljeg kvaliteta od istih proizvoda konkurencije.

Naša zemlja još nema nacionalnu referentnu laboratoriju za ispitivanje bezbednosti hrane. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da to nije razlog za strah i da hranu ocenjuju komercijalne laboratorije, koje su prošle stroge kriterijume konkursa.


Izvori

RTS


Tagovi

Srpski žig Kvalitetna sirovina Kvalitetna hrana Laboratorija Vera Vido Miloš Marković Jovica Jakšić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.