Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 15.03.2019. 18:00

Bezbednost hrane najvažnija - Referentna laboratorija uvodi red u tu oblast

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane, a povodom toga ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović objašnjava da revizijom Zakona o hrani naša zemlja dobija širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju za analizu mleka, ali i druge hrane.

Foto: Bigstockphoto/GeorgeRudy
  • 98
  • 11
  • 0

Na kritiku pojedinih opozicionih stranaka da se izmenama Zakona "na mala vrata" u Srbiju uvode GMO proizvodi ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović odgovara da je svestan da građani loše percipiraju bezbednost hrane. Međutim, prema njegovim rečima situacija se menja, dodajući da je bezbednost hrane na prvom mestu, zbog građana, ali i zbog izvoza. Kako prenose NovostiNacionalna laboratorija u Batajnici biće krovna institucija te vrste u našoj zemlji. Ona će osim kontrole svih prehrambenih proizvoda, obavljati i superanalize hrane.

Srbija dobija krovnu instituciju za bezbednost hrane

Nedimović objašnjava da revizijom Zakona o hrani Srbija dobija širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju, u pogledu mleka, ali i u pogledu druge hrane. On dodaje da će naša zemlja tako dobiti šansu da ima jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve. Laboratorija će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku labaratoriju koja postoji u Srbiji.

Zaokružena kontrola čitavog sistema hrane

Ministar naglašava da će referentna laboratorija imati svu neophodnu opremu za analize, a iza rezultata će stati država. Branislav Nedimović je rekao da će država u novoformiranoj labaratoriji u Batajnici sprovoditi i takozvanu superanalizu. Tako će biti zaokružena kontrola čitavog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica, pa do pesticida i mikrotoksina.

Država će imati kontrolu na preko 90% najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane

Nedimović napominje da će novi Zakon o bezbednosti hrane i pravilnici koje regulištu tu oblast omogućiti kontrolu svega onoga što rade male privatne labaratorije. Tako će nadležne institucije u Srbiji imati kontrolu i uvid nad više od 90% najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane. On podseća i na to da je naša zemlja prošle godine izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 3,9 milijardi evra, a ukazao je i na suficit od 1,9 milijardi. Prema ministrovoj oceni Srbija ima potencijal za izvoz od 5 milijardi evra jer naša zemlja ima mnogo robe za izvoz, pa će i prodaja sirovih, ali i prerađenih proizvode biti veća nego ove godine.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Bezbednost hrane Zakon o hrani GMO Izvoz Hormoni Antibiotici Nacionalna laboratorija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]