Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva šljiva
  • 08.09.2018. 08:30

Blace priprema više od 100 vagona suve šljive za tržište

Ove godine će u Blacu biti osušeno najviše šljive do sada. 

Foto: Wikimedia / Emőke Dénes
  • 520
  • 41
  • 0

Šljiva je bogato rodila u Blacu, pa se mnogi hvale rekordima. Međutim, zarada je prosečna - od osam do 18 dinara po kilogramu, kada je reč o svežem voću. Oni koji su uložili u sušare i pogone za preradu imaće više razloga za zadovoljstvo, jer će ove godine biti osušeno najviše šljive do sada. 

Sušare rade već mesec dana bez prestanka

Sušare, njih oko 100, već mesec dana rade neprekidno, a posao će trajati i u narednim danima. Ovo je dobro došlo i sezonski radnicima, koji mogu da zarade od 40.000 di 50.000 dinara za mesec dana. To je velika razlika u odnosu na prošlu godinu, kada se sušare nisu ni palile zbog slabog roda i visoke cene šljiva.

"Ja sam pretprošle godine imao oko deset tona, sada dve-tri tone više, tako da etapno stižu novi zasadi voća i onda se na osnovu toga povećava i sama proizvodnja, a i sama količina suve šljive", kaže za RTS vlasnik sušare u Kaševaru Dušan Rakić.

Rade Đokić, osim svojih šljiva, prerađuje i one iz otkupa, a ima i hladnjaču. Kako kaže, šljive mogu da "čekaju" i godinu ili dve dana: "Zamrznem je, izvadim, otkravim je, osušim. Ove godine je imala i sunčanih dana, ima i šećera. Baš je dobra šljiva, tako da će to biti godina za pamćenje".

Potrebna ulaganja u preradu i pakovanje

Iako se ulaganja u sušaru već vraćaju, važno je nastaviti ulaganja u preradu i pakovanje. Predlog stručnjaka je da se pažnja posveti doradi šljive, kroz iskoštavanje, kao i da se potrude da budu direktni prodavci marketima. Iz Blaca će ove godine na tržište otići više od sto vagona suve šljive. Za novu sezonu najavljuje se ulaganje od nekoliko miliona evra u postrojenja za toplu preradu voća.


Izvori

RTS


Tagovi

Dušan Rakić Rade Đokić Blace Suva šljiva Sušara


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!