Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 13.04.2022. 07:30

Cena jaja raste pred Uskrs - sve je manje onih iz slobodnog uzgoja

Cena je u odnosu na prošlu nedelju porasla za 3,8 odsto, na prošli mesec 20,9, a isto razdoblje prošle godine 35,7 odsto.

Foto: Vedran Stapić
  • 293
  • 38
  • 0

Proizvodnja jaja se smanjuje širom EU, posebno kada je u pitanju ona iz slobodnog uzgoja. Razlozi su ptičja influenca koja je uzrokovala dugotrajne zastoje, generalno smanjena proizvodnja te efekti sukoba u Ukrajini, navodi Agrarheute.

Okidač za ovu tržišnu situaciju je širenje ptičjeg gripa u mnogim evropskim zemljama, kao što su Holandija, Poljska, Italija i Francuska koja je prema najnovijim informacijama od novembra eutanazirala 13 miliona jedinki živine. 

Takođe, uvoz jaja za preradu iz Ukrajine je prestao što je uzrokovalo nestašicu u prerađivačkoj industriji i rast cena.

Zbog rasta cena i nestabilnog snabdevanja inputima postoji rizik od uskih grla u isporuci. Tako, na primer, Nemačka više ne može da obezbedi snabdevanje iz domaće proizvodnje. Savezno udruženje Ei eV (BVEi) poslalo je hitan poziv prema vlastima i maloprodaji hrane.

Raste cena za Uskrs

Stručnjaci pretpostavljaju da će potrošači kratkoročno i srednjoročno morati da plaćaju više za jaja i proizvode od jaja, jer je hrana za kokoške nosilje poskupila tokom pandemije korone i dodatno su cene nastavile rasti zbog sukoba u Ukrajini.

Jedan od najvećih nemačkih trgovaca ovom robom u Donjoj Saksoniji je kompanija "Eifrisch" gde tvrde da je posebno velika nestašica onih iz slobodnog uzgoja. Dakle, pre ove krize ona iz intenzivnog su činila oko 48 odsto, iz slobodnog 35 odsto, a organska oko 17 odsto. Zbog potreba za smeštajem, udeo intenzivnog uzgoja porastao je na oko 80 odsto.

Ovako izgleda uzgoj u EU (Izvor: EK)

Austrijska industrija živine i svežih jaja strahuje zbog predstojećeg Uskrsa. Iako će potrošači najverovatnije i dalje biti snabdeveni dovoljnom količinom, uzgajivači koka nosilja su pod ogromnim pritiskom troškova u trenutnoj kriznoj situaciji. Ističu da je nemoguće da cene ostanu iste. Doplata od pet centi više po komadu značila bi 50 centi po pakovanju od deset ili u proseku 15 evra više po potrošaču i godini. 

Britanci pred finansijskim kolapsom?

Slična situacija je u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu. Američko ministarstvo poljoprivrede USDA izveštava da su druge države pogođene ptičjim gripom i zbog toga cene nastavljaju da rastu.

Očekivano je da pred Uskrs porastu, ali su ove godine oko 40 odsto više nego prošle u ovo vreme. Engleskim živinarima preti finansijska propast zbog enormnog povećanja troškova goriva i energije, kao i zbog pogoršanja situacije sa ptičijim gripom. Stoga je Britansko udruženje uzgajivača živine zatražilo od velikih trgovaca hranom da povećaju cenu za 12 jaja za 40 penija (56 dinara) kako bi se spasila mala porodična preduzeća.

U 2020. godini u EU je proizvedeno 6.9 miliona tona, a najveći je proizvođač bila Francuska sa 979 hiljada tona, sledi je Nemačka sa 967 hilj. pa Španija sa 860 hilj.t. 

Više od 70 odsto je koncentrisano u šest zemalja (Izvor: EK) 

Prema podacima EK, cena je u odnosu na prošlu nedelju porasla za 3,8 odsto, na prošli mesec 20,9, a isto razdoblje prošle godine 35,7 odsto. Cena je iznosila 185,79 evra za 100 kilograma. Ako uzmemo da je prosečna težina jajeta 50 grama, jedno u proseku košta 9,29 centa


Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Hrana za kokoške Uskrs Jaja za Uskrs Cena jaja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.