Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 15.01.2020. 15:00

Cene hrane u decembru na najvišem nivou u poslednjih pet godina

FAO indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u decembru za 2,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečnih 181,7 bodova, najviši nivo od decembra 2014.

Foto: Depositphotos/minervastock
  • 102
  • 22
  • 0

Cene hrane na međunarodnim tržištima skočile su u decembru na najviši nivo u pet godina, odražavajući osetno poskupljenje biljnih ulja, šećera, mleka i mlečnih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO Indeks cena hrane porastao je u decembru za 2,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečnih 181,7 bodova, najviši nivo od decembra 2014.

U čitavoj prošloj godini cene su bile oko 1,8 odsto više nego u godini ranije, uz prosečnu vrednost FAO indeksa od 171,5 bodova.

U decembru su najviše porasle cene biljnih ulja, za 9,4 odsto u odnosu na novembar, podržane snažnom potražnjom za palminim uljem, posebno za potrebe proizvodnje biodizela. Rast je dodatno podstakla zabrinutost zbog smanjene ponude.

Znatno je poskupeo i šećer, za 4,8 odsto u odnosu na novembar, zbog rasta cena sirove nafte koji je podstakao brazilske fabrike šećera da preusmere šećernu trsku u proizvodnju etanola. Tako je smanjena ponuda šećera na globalnom tržištu.

FAO indeks cena mleka i mlečnih proizvoda porastao je 3,3 odsto na mesečnom nivou, predvođen poskupljenjem sira, za gotovo osam odsto, zbog smanjenog izvoza iz Evropske unije i Okeanije.

Cene žitarica porasle su skromnih 1,4 odsto, odražavajući poskupljenje pšenice zbog pojačane uvozne potražnje iz Kine i logističkih problema u Francuskoj, povezanih sa protestima. 

Indeks koji iskazuje kretanje cena mesa bio je u decembru gotovo nepromenjen u odnosu na revidiranu vrednost za novembar, podstaknut solidnom uvoznom potražnjom za svinjetinom u Aziji i pojačanom predprazničnom domaćom potražnjom u Evropskoj uniji i Brazilu.


Tagovi

Cene hrane FAO Poskupljenja Indeks Potrošačka korpa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.