Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum EU-Kanada
  • 28.09.2017. 20:15

CETA: Šta donosi trgovinski sporazum EU-Kanada?

Trgovinski sporazum EU-Kanada donosi pogodnosti malim preduzećima i potrošačima.

Foto: MAGNIFIER / Bigstockphoto
  • 204
  • 12
  • 0

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) između Evropske unije i Kanade stupio je 21. septembra, privremeno na snagu. CETA će evropskim preduzećima godišnje uštedeti 590 miliona evra carina, koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu.

Naime, ukidaju se carine na 98% proizvoda (tarifnih stavki) kojima EU trguje sa Kanadom. Osim toga, CETA evropskim preduzećima omogućuje dosad najbolji pristup ponuđen preduzećima izvan Kanade za učestvovanje u kanadskoj javnoj nabavci, i to ne samo na saveznom nivou, nego i na nivou provincija i opština.

Ušteda vremena i novca

Prednosti sporazuma, navode iz Evropske komisije, posebno će osetiti manja preduzeća, koja ne mogu da priušte trošak birokratije povezan sa izvozom u Kanadu. Mala preduzeća će uštedeti vreme i novac zahvaljujući, na primer, ukidanju dvostrukih zahteva za testiranje proizvoda, dugotrajnih carinskih postupaka i skupih pravnih troškova. Tela država članica koja se bave unapređenjem izvoza, spremna su da pomognu preduzećima da započnu izvoz u prekomorske zemlje, povećaju postojeću trgovinu i privuku ulaganja.

Zahvaljujući CETA-i, dodaju, stvoriće se nove prilike za evropske poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno će se u potpunosti zaštititi osetljivi sektori EU-a.

CETA donosi povećanje kvota i ukidanje carina

EU je na ograničen i izbalansiran način dodatno otvorila svoje tržište određenim konkurentskim kanadskim proizvodima i u isto vreme poboljšala pristup kanadskom tržištu za važne evropske izvozne proizvode. Među tim proizvodima su sir, vino i žestoka alkoholna pića, voće i povrće, kao i prerađeni proizvodi. CETA-om će se u Kanadi zaštititi i 143 "oznake geografskog porekla" EU-a, visokokvalitetni regionalni prehrambeni proizvodi i pića.

Korist za 500 miliona potrošača

Koristi od CETA-e imaće i 500 miliona potrošača u EU-u. Sporazum će im doneti veći izbor uz zadržavanje evropskih standarda, jer će na tržište EU-a moći ući samo oni proizvodi i usluge koji u potpunosti udovoljavaju svim propisima EU-a. CETA-om se neće promeniti način na koji EU zakonski uređuje sigurnost hrane, uključujući genetski modifikovane proizvode i zabranu govedine tretirane hormonima.

Foto: MAGNIFIER / Bigstockphoto


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!