Trendovi koje diktiraju društvene mreže rapidno povećavaju popularnost mnogim namirnicama, između ostalih, i brazilskom orahu. Ipak, zašto ne treba preterivati s njegovim unosom?
Možda nije najpopularnija vrsta orašastih plodova, ali brazilski orah definitivno zaslužuje našu pažnju zbog obilja hranljivih materija.
Izvrsna je alternativa izvorima selena životinjskog porekla zbog čega je često zanimljiv veganima, a preporučuje se i kod Hašimota i hipotireoze, jer je riznica navedenog minerala.
Međutim, možemo li preterati s unosom i koja je uopšte preporučena dnevna doza istražio je portal foodfacts.news.
Specijalista nutricionizma Alma Bunić iz Nutriforme kaže da i ova popularna namirnica, kao i sve, ima svoje prednosti i nedostatke.
Jedan je od najbogatijih izvora tog važnog minerala koji igra ključnu ulogu u radu imunog sistema i smanjenju upalnih procesa u telu. Takođerkaže da pomaže u regulaciji hormona štitne žlezde i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
"Brazilski oraščići sadrže zdrave masti uključujući mononezasićene i polinezasićene masti koje mogu pomoći u snižavanju lošeg LDL holesterola i podržati zdravlje srca", ističe ona.
Osim selena, bogati su i magnezijumom, fosforom, cinkom i vitaminom E, a koji su bitni za zdravlje kostiju, mišića i kože.
Navodi da je preporučena količina jedan do dva oraščića dnevno i da su vrlo kalorični zbog visokog procenta masti, pa preterana konzumacija može dovesti do povećanja telesne težine.
Ipak, osim navedenih prednosti ukazuje i na nedostatke konzumacije ovih orašastih plodova, a to su:
Rizik od trovanja
Zbog izuzetno visokog sadržaja selena, prekomerena konzumacija može dovesti do trovanja (selenioze) što može uzrokovati simptome kao što su gubitak kose, mučnina, osip na koži, teški problemi sa živcima i jetrom.
Alergijske reakcije
Kao i kod drugih orašastih plodova, neki ljudi mogu biti alergični na njih što može izazvati ozbiljne alergijske reakcije uključujući anafilaksiju.
Moguća kontaminacija aflatoksinima
Ako se ne skladište pravilno, mogu biti podložni kontaminaciji aflatoksinima, toksinima koje proizvode plesni, a koji mogu biti štetni za ljudsko zdravlje.
"Zaključno, konzumacija ovih orašastih plodova može doneti mnoge zdravstvene prednosti, ali je važno konzumirati ih umereno kako bi se izbegli potencijalni rizici", poručuje zagrebačka specijalistkinja nutricionizma.
Slaže se s tim i mag.nutr. Valerija Fabijanić, iz firme Taste of health, ističući da, iako se smatraju zdravima, taj epitet nije opravdanje za neumerenu konzumaciju takve hrane.
Otkriva, kao i Bunić, da konzumacijom samo dva brazilska orasa osoba zadovoljava svoje dnevne potrebe za selenom. Ovo je, kaže, posebno važna informacija ženama koje imaju problema sa štitnom žlezdom, jer selen učestvuje u metabolizmu joda i proizvodnji hormona štitne žlezde.
Međutim, ponavlja, ovaj plod je izuzetno bogat tim mineralom zbog kojeg usled prevelike konzumacije može doći i do trovanja. Zato je preporuka da osoba ne unosi više od četiri dnevno, zbog sprečavanja potencijalne opasnosti.
"Ipak, to ne znači da se ova visokovredna namirnica mora izbegavati", pojašnjava nutricionistkinja, dodajući da se uz ostale orašaste plodove može uklopiti u svakodnevnu pripremu doručka, užine ili nekih salata.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/