Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena namirnica
  • 06.10.2017. 12:00

Da li će hrana poskupeti?

Neke namirnice su, zbog posledica suše pre svega, već poskupele. Da li će se taj trend nastaviti?

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay
  • 461
  • 46
  • 0

Osnovni uzrok za eventualno poskupljenje hrane bilo bi povećanje cene sirovina, kažu stručnjaci. Ukoliko bi ozbiljnije poskupeli soja, suncokret, kukuruz i pšenica, moglo bi doći i do rasta cene finalnih proizvoda.

Poskupelo sveže meso

Cena kilograma svinjskog mesa izjednačila se sa cenom junetine, pa but košta i do 700 dinara. Na više cene je prvenstveno uticala suša, koja je posebno pogodila kukuruz i soju, a svoj doprinos ima i pokupljenje struje.

Prošle godine je cena kilograma žive vage svinja bila između 105 i 110 dinara, a sada je između 205 i 210 dinara.

"To je dobro za proizvođače, da se poveća tov, ali je izazvalo i visok nivo cene svežeg mesa i finalnih proizvoda. Na cenu svežeg mesa značajno utiče stočna hrana, za tov svinja i živine presudna je cena soje, a za tov junadi cena suncokretove sačme", kaže za Dnevnik agroekonomski stručnjak Milan Prostran.

Kilogram jabuke košta više od 100 dinara, krompira oko 50 dinara, karfiola 160 dinara, a za kilogram futoškog kupusa treba izdvojiti oko 70 dinara.

Ne očekuje se značajno poskupljenje

Prostran ne očekuje veći rast cena prehrambenih proizvoda, iako postoje razlozi za to. Smatra da postoje faktori koji će usporiti rast cena:

"U slučaju poskupljenja može doći do povećanja potrošnje hleba, pilećeg mesa, i to nižih kategorija, a racionalizivaće se i potrošnja ulja i šećera. To bi mogli da iskoriste i uvoznici, koji bi plasirali uvozne proizvode po nižim cenama od onih koje nude domaći proizvođači, što bi negativno uticalo na domaću proizvodnju. Tu su i Robne rezerve, koje bi sigurno reagovale".

Ni ulje neće poskupeti

Posledice suše po suncokret su minimalne, pa ne postoji razlog za poskupljenje suncokretovog ulja sa 135 na 160 dinara za litar, prenosi "Nova ekonomija" reči predsednika udruženja "Žita Srbije" Vukosava Sakovića.

Ovogodišnji rod suncokreta je 577.000 tona, a naše potrebe su oko 488.000 tona. Procenjuje se da će oko 140.000 tona biti za izvoz, ali će se određene količine i uvesti.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay


Tagovi

Milan Prostran Vukosav Saković Poskupljenje hrane Suša


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]