Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolagen
  • 02.08.2024. 12:00

Da li je kolagen neophodan za dobro zdravlje ili je to samo još jedan trend?

Dodatak ishrani koji je postao popularan sve se više preporučuje kako bismo bili zdravi i vitalni. Da li ga jepotrebno koristiti, kome se preporučuje, a ko treba da ga izbegava saznali smo od više stručnjaka.

Foto: shutterstock/Kateryna Onyshchuk
  • 285
  • 41
  • 0

Kolagen je visoko zastupljen gradivni protein u telu i ima važnu ulogu u održavanju strukture, elastičnosti i snage tkiva.

Smanjenje znakova starosti kao što su bore ili suvoća kože, redukcija bolova u zglobovima i olakšavanje pokretljivosti samo su neke od pozitivnih promena nakon uzimanja ovog suplementa, tvrde mnogi.

Ipak, šta kažu stručnjaci na to, otkriva portal foodfacts.news.

Magistar nutricionizma, Vedrana Vinšek iz savetovališta za ishranu nu3vex tvrdi da nema službenih smernica koje precizno određuju kada bi ga neko trebao početi uzimati, kao i da jednako tako nije nužno preporučljiv svima.

Zavisi od individualnimhpotrebama i ciljeva pojedinca

Adekvatan unos proteina kojeg možemo pronaći u namirnicama poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda i jaja, vitamina C koji se nalazi u agrumima, bobičastom voću ili paprikama i adekvatan unos cinka i bakra, ključni su za sintezu kolagena.

Osobe koje imaju uravnoteženu ishrau bogatu proteinima i kvalitetnim izvorima vitamina i minerala možda neće imati potrebu za dodacima, posebno u mlađoj životnoj dobi”, mišljenja je Vinšekova.

Veću potrebu, objašnjava, za dodacima ishrani ovog tipa imaju osobe sa problemima zglobova i hrskavica, kožnim problemima, sportisti ili starije osobe, pa upravo ove grupe mogu imati veće koristi od uzimanja.

Dolazi u različitim oblicima primene poput praha, kapsula ili tableta i specijalizovanih napitaka obogaćenih kolagenom.

Ipak, kako kaže, odluka o uzimanju zavisi od individualnih potreba i ciljeva pojedinca. Preporuka je da se konsultujemo sa lekarom ili nutricionisticom pre same primene kako bi se uzeo i tip koji će dati najbolje zdravstvene dobrobiti.

Najčešći su tip I, II i III, a svaki od njih ima specifične koristi za telo”, naglašava.

Oprezno sa unosom kod određenih stanja i bolesti

Tip I, navodi, najzastupljeniji je u telu i ključan je za zdravlje kože. Čini 80 do 90 odsto kolagena u koži, kostima, tetivama i ligamentima.

Pojašnjava da su dodaci koji sadrže tip I u obliku hidrolizovanog kolagena najefikasniji za poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože i smanjenje bora, a da se preporučuje posebno ženama u perimenopauzi i menopauzi.

Za razliku od tipa I, tip III je prisutan u koži, ali u manjoj količini. Najčešće se nalazi zajedno s tipom I i pomaže u održavanju strukture i elastičnosti kože.

Prema njenim rečima, tip II je glavna komponenta hrskavice koja pomaže u održavanju njene elastičnosti i čvrstin. Suplementi koji sadrže nedenaturisani tip II kolagen (UC-II) su posebno korisni za smanjenje simptoma osteoartritisa i poboljšanje funkcije zglobova.

Pojedina istraživanja, dodaje, potvrđuju brojne koristi od uzimanja jer se njegova sinteza smanjuje počevši polagano već od 25. godine života.

Tako je istraživanje o koži pokazalo da oralna suplementacija hidrolizovanim kolagenom može poboljšati elastičnost i hidrataciju kože, kao i pomoći u smanjenju bora.

Drugo istraživanje o zglobovima pokazalo je da nedenaturisani tip II kolagen (UC-II) može poboljšati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa i smanjiti bolove i upale u zglobovima, dok je studija o kostima utvrdila da dodatak kolagenskih peptida može poboljšati mineralnu gustinu kostiju kod žena u postmenopauzi smanjujući rizik od osteoporoze.

Može pružiti mnoge koristi za zdravlje, ali individualne potrebe i zdravstveni status uvek treba uzeti u obzir, kaže nutricionista

Upotreba ovog suplementa, ističe, ne preporučuje se osobama koje su alergične na pojedine izvore poput ribe, školjki, rakova ili mesa živine, govedine, jaja, mlečnih proizvoda, kao i hroničnim bolesnicima koji uzimaju pojedine grupe lekova.

Ove osobe bi trebale da se posavetuju lekarom budući da kolagen može potencijalno da utiče na apsorpciju ili efikasnost određenih lekova”, upozorava ona.

Takođe se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Iako nema dovoljno dokaza koji ukazuju na štetnost, preporuka im je da se konsultuju sa lekarom, ginekologom pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani tokom trudnoće ili u vreme dojenja.

Napominje da bubrežnim i pacijentima sa oboljenjima jetre visok unos proteina može opteretiti bubrege i jetru, pa je takođe preporuka konsultacija sa lekarom.

”Može pružiti mnoge koristi za zdravlje, ali individualne potrebe i zdravstveni status uvek treba uzeti u obzir pre nego što se odlučimo da uzmemo bilo koji dodatak ishrani."

Nije neophodan za većinu populacije

Magistar nutricionizma, Đurđica Mijanović kaže da je kolagen ključan za održavanje zdravlja vezivnog tkiva, strukture kostiju, funkcionalnosti zglobova i elastičnosti kože.

Suplementacija se sugeriše kao izvor proteina koji može pomoći u prevenciji i rehabilitaciji povreda i kao novi sastojak protiv starenja koji se mora koristiti”, ističe ona.

Kako navodi, opadanje kvaliteta kože sa godinama karakteriše smanjenje njegove sinteze zbog pada aktivnosti ćelija koje sintetišu kolagen i smanjenja broja krvnih sudova i vaskularizacije kože što dovodi do smanjene elastičnosti i stvaranje bora, dehidratacije i rušenja kožne barijere.

Istraživanja su pokazala da hidrolizovani kolagen ili kolagen peptidi mogu odložiti i/ili znatno ublažiti znakove starenja kože ako se konzumiraju u dozama od 0.3 do 10 grama u trajanju od 90 dana.

Međutim, rezultati su održani samo četiri nedleje nakon prestanka suplementacije”, napominje.

Kao izvor proteina, dodaje, on je niskog kvaliteta i biodostupnosti i nema sve esencijalne aminokiseline niti adekvatnu količinu leucina i nije koristan za postizanje maksimalne mišićne hipertrofije.

Otkriva da postoje naznake da bi onaj hidrolizovani (15 do 25 grama) mogao pomoći u prevenciji i oporavku od povreda, ali i da nemamo snažne dokaze o uzročno - posledičnoj vezi.

Ona konstatuje da, prema trenutnim relevantnim naučnim istraživanjima, zvuči obećavajuće, ali da ga nikako ne treba svrstati kao jedan od dodataka ishrani koji je neophodan za većinu populacije.

S obzirom na cenu, zapitajte se želite li uložiti novac u nešto što potencijalno deluje i to u maloj meri."

Ne uzimati na "svoju ruku"

Da sa godinama prirodna proizvodnja kolagena u telu opada i da je razumno telu pružiti podršku u obliku suplemenata, mišljenja je magisar nutricionizma, Maja Ljubas iz nutricionističkog savetovališta NUTRIOM.

Preporuke za suplementaciju treba da budu prilagođene individualnim potrebama i zdravstvenom stanju osobe”, tvrdi Ljubas čime se slaže sa koleginicom Vedranom Vinšek.

Važno je, saznajemo, da se uzima u pravilnoj i preporučenoj dozi i odgovarajućem obliku (hidrolizovani ili peptidi kolagena) kako bi se na kraju osetili njegovi benefiti.

Upozorava da se bez obzira na svoje dobrobiti, ne bi trebao uzimati bez preporuke stručnjaka i da se ne preporučuje osobama koje je i Vinšek navela dodajući da tu treba istaći djcu kojima se ne daje osim ako postoji određeno stanje koje zahteva suplementaciju. U tom slučaju je opravdana upotreba.

Naglašava da, iako može pružiti značajne prednosti, slaže se sa koleginicama da njegovo korišćenje nije univerzalno potrebno za sve.

Prije nego što ga počnete uzimati, najbolje je konsultovati se sa nutricionistom”, zaključuje i dodaje da ćete na taj način najpre utvrditi stanje vaše ishrane, eventualne deficite proteina, minerala i vitamina koje mogu uticati na prirodnu proizvodnju kolagena. Na kraju, odlučiće da li vam je potreban kao dodatak ishrani, u kojem obliku i u kojoj dozi.


Tagovi

Kolagen Suplement Zdravlje kože Zdravlje kostiju Vedrana Vinšek Đurđica Mijanović Maja Ljubas Dodatak ishrani


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/