Među savremenim domaćićama sve je češća dilema, da li praviti zimnicu ili kupiti već pripremljenu, ali i sve češće pitanje, koliki je kupovna ili domaća zimnica zdrava.
Zimnica je tradicija u našem narodu, ali i dobar način da se vitamini i minerali sačuvaju za zimske dane. Pijaca je ovih dana puna svežeg voća i povrća, a odlazak na nju je važan korak u pripremanju zdrave hrane za zimu.
"Nabavka može biti jedan od najvažnijih momenata u pripremi zimnice. Odabir zdravih, neoštećenih i svežih plodova je ključan.Što se kvalitetniji plod stavi u zimnicu, to je i zimnica bolja", ističe nutricionista i master javnog zdravlja Snežana Ralić Maričić.
A kada smo izabrali zdrave i lepe plodove, rok upotrebe može da se produži na dva načina: zamrzavanjem i pasterizacijom. Da bi se ukiseljeno povrće smatralo zdravim, potrebno je da se konzerviše na prirodan način.
"Potrebno je stavljati što manje veštačkih dodataka, da bi i kvalitet same zimnice bio bolji. Pasterizacija podrazumeva delom termičku obradu i neophodna je u cilju suzbijanja štetnih sastojaka da bi se plodovi duže održali".
Tajna dobre zimice, sudeći po proizvođačima, leži u kvalitetnoj sirovini, koja je hemijski što manje tretirana. Turšija i kiseli kupus su, tvrde nutricionisti, među zdravijim namirnicama, naročito ukoliko se pravilno prireme. U narodu omljeni ajvar, osim specifičnog i dobrog ukusa, nema drugu nutritivnu vrednost, jer je paprika previše termički obrađena. Trebalo bi birati i recepte koji sadrže optimalnu količinu soli i šećera.
"Potrebno je izbegavati dugo termičko tretiranje, poput pečenja i prženja, jer to sve umanjuje hranljivu vrednost celog proizvoda koji se priprema.So i šećer se koriste kao konzervansi za produženje svežine tih namirnica, što opet znači da treba izabrati one recepte koji sadrže najmanje tih sastojaka", kaže Snežana Maričić.
Mada je ukusna i otvara apetit, zimnicu ne smeju konzumirati baš svi.
"Kod određene kategorije stanovništva nije preporučena konzumacija konzervirane hrane.Tu se pre svega misli na stanovništvo koje ima problema sa srcem i krvnim sudovima.Tu takođe spadaju ljudi sa hipertenzijom, digestivnim tegobama, gorušicom ili gastritisom, bubrežnim oboljenjima ili problemima sa jetrom", zaključuje doktorka Maričić.
Ne bi trebalo zaboraviti da zimnica ima i rok trajanja i da se vremenom gube korisne materije u namirnicama i njen ukus, stoga je važno, što mnogima i neće biti problem, zimnicu pojesti na vreme.
Foto: Jules / Flickr
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka