Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja zimnice
  • 24.09.2017. 13:00

Da li je zimnica zdrava?

Među savremenim domaćićama sve je češća dilema, da li praviti zimnicu ili kupiti već pripremljenu, ali i sve češće pitanje, koliki je kupovna ili domaća zimnica zdrava.

Foto: Jules / Flickr
  • 1.296
  • 53
  • 0

Zimnica je tradicija u našem narodu, ali i dobar način da se vitamini i minerali sačuvaju za zimske dane. Pijaca je ovih dana puna svežeg voća i povrća, a odlazak na nju je važan korak u pripremanju zdrave hrane za zimu.

"Nabavka može biti jedan od najvažnijih momenata u pripremi zimnice. Odabir zdravih, neoštećenih i svežih plodova je ključan.Što se kvalitetniji plod stavi u zimnicu, to je i zimnica bolja", ističe nutricionista i master javnog zdravlja Snežana Ralić Maričić.

Šećer i so jedini konzervansi

A kada smo izabrali zdrave i lepe plodove, rok upotrebe može da se produži na dva načina: zamrzavanjem i pasterizacijom. Da bi se ukiseljeno povrće smatralo zdravim, potrebno je da se konzerviše na prirodan način.

"Potrebno je stavljati što manje veštačkih dodataka, da bi i kvalitet same zimnice bio bolji. Pasterizacija podrazumeva delom termičku obradu i neophodna je u cilju suzbijanja štetnih sastojaka da bi se plodovi duže održali".

Sirovi proizvodi jedini preduslov

Tajna dobre zimice, sudeći po proizvođačima, leži u kvalitetnoj sirovini, koja je hemijski što manje tretirana. Turšija i kiseli kupus su, tvrde nutricionisti, među zdravijim namirnicama, naročito ukoliko se pravilno prireme. U narodu omljeni ajvar, osim specifičnog i dobrog ukusa, nema drugu nutritivnu vrednost, jer je paprika previše termički obrađena. Trebalo bi birati i recepte koji sadrže optimalnu količinu soli i šećera.

"Potrebno je izbegavati dugo termičko tretiranje, poput pečenja i prženja, jer to sve umanjuje hranljivu vrednost celog proizvoda koji se priprema.So i šećer se koriste kao konzervansi za produženje svežine tih namirnica, što opet znači da treba izabrati one recepte koji sadrže najmanje tih sastojaka", kaže Snežana Maričić.

Ko ne sme da jede zimnicu?

Mada je ukusna i otvara apetit, zimnicu ne smeju konzumirati baš svi.

"Kod određene kategorije stanovništva nije preporučena konzumacija konzervirane hrane.Tu se pre svega misli na stanovništvo koje ima problema sa srcem i krvnim sudovima.Tu takođe spadaju ljudi sa hipertenzijom, digestivnim tegobama, gorušicom ili gastritisom, bubrežnim oboljenjima ili problemima sa jetrom", zaključuje doktorka Maričić.

Ne bi trebalo zaboraviti da zimnica ima i rok trajanja i da se vremenom gube korisne materije u namirnicama i njen ukus, stoga je važno, što mnogima i neće biti problem, zimnicu pojesti na vreme.

Foto: Jules / Flickr


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Zimnica Priprema zimnice Tradicija Kupovona zimnica Domaća zimnica Paprika Turšija Kiseli kupus


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.