• Bezbednost hrane
  • 01.04.2020. 15:00

Da li zaista treba da se dezinfikuje hrana kupljena u prodavnici?

Trenutno nema dokaza da se COVID 19 prenosi preko hrane. Najvećem riziku se izlažete dok se provlačite između polica u trgovini i susrećete s drugim kupcima.

Foto: Depositphotos/Alexeg84
  • 265
  • 22
  • 0

I COVID-19 pokazao je koliko mi ljudi možemo biti različiti. Dok jedni svakodnevno pohode prodavnice bez straha od zaraze, pipkanjem proveravaju je li hleb svež, drugi u njih odlaze tek kada je preko potrebno, a treći odlaze u krajnost i svaki kupljeni artikl brišu dezinficijensima, alkoholom, namirnice odmah prebacuju u svoju ambalažu, sveže voće i povrće ne kupuju od straha da je možda neko zaražen kinuo na njih. 

Zdrav razum nam kaže - manite se krajnosti. 

Trenutno nema dokaza da se COVID-19 prenosi preko hrane. Najvećem riziku se izlažete dok se provlačite između polica u trgovini i susrećete s drugim kupcima. 

Ne možete se razboleti dodirivanjem

Postoji teorija da hranu treba tri dana držati u garaži, šupi ili sličnoj prostoriji kako bi virus 'ispario'. Ali, kako za sciencalert piše Donald Šafner, mikrobiolog i stručnjak za bezbednost hrane sa Univerziteta Rutgers, opasno je na neprikladnoj temperaturi držati sveže mleko, meso i drugu hranu jer tada postoji mogućnost kvarenja i trovanja hranom, a nikome, verujem, to u ovim trenucima ne treba. 

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Isitna, virus se može aktivirati na sobnoj temperaturi, ali bi namirnice morale biti jako prljave, a osim toga, ne možete se razboleti dodirivanjem. Ističe da nema smisla ni prebrisavati proizvode. Dovoljno je oprati ruke pre nego što krenete da jedete hranu koju ste izvadili iz takve ambalaže.

"Čik pogodite, pranje ruku pre jela najbolja je praksa čak i kad ne postoji pandemija!", našalio se Šafer. 

Voće i povrće prati u hladnoj vodi

Kada je reč o svežim proizvodima kao što je voće i povrće, ono se ne sme prati sapunom kako neki rade. Neispran sapun može izazvati mučninu, povraćanje, proliv. Trenutne preporuke stručnjaka, uključujući FDA kažu da se sveže voće i povrće pere u hladnoj vodi. 

Soda bikarbona uspešno uklanja i do 96 odsto pesticida s jabuka?

Ovaj stručnjak upozorava i na kese i kaže kako je teoretski moguće da torba ili kesa za višekratnu upotrebu u trgovini pokupi viruse, uključujući i COVID-19, zato ih je potrebno redovno prati. Nakon što ste iz njih izvadili sve namirnice, operite ruke. 

Napravite spisak i rutu kupovine

Kada je reč o samoj kupovini, pre odlaska u prodavnicu napravite spisak i to po redosledu polica kako biste što manje lutali i sve obavili u najkraćem roku. Držite se pravila o fizičkoj udaljenosti od dva metra, ne zaustavljajte se i ne pričajte ni sa kim. Svakako se poslužite dezinfekcionim sredstvom koje mnoge trgovine nude na ulazu, a koristite ga i na izlazu. Čim dođete kući, operite ruke. 

Šta je izolacija, samoizolacija, a šta karantin - pojmovi u vezi sa korona virusom

Kada je u pitanju nabavljanje sveže hrane kao što je voće, povrće, meso, mleko i mlečni proizvodi, u svojoj okolini pronađite proizvođače koji će vam na kućni prag dostaviti namirnice. S njima se čak ne morate ni sretati, možete da im platite na račun. 


Tagovi

Bezbednost hrane Brisanje hrane Dezinfikovanje Korona virus COVID-19 Brisanje namirnica Voće Povrće Zaraza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.