Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakija
  • 30.11.2019. 16:00

Destilerija braće Rajković pravi odličnu rakiju

Na zemlji predaka, zajedničkim snagama proizvode voće, koje potom prerađuju u rakiju vrhunskog kvaliteta, raskošnog ukusa i specifičnog mirisa.

Foto: Nenad Rajković
  • 934
  • 49
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo Rajković broji četiri člana. Otac Milivoje, majka Biljana i braća Nenad i Dejan, koji su od malena bili upućeni u sve šta se na imanju proizvodi. Kada su kao odrasli počeli da rade, rodila se ideja da proizvode rakiju. Imali su podršku roditelja i prijatelja i nešto ušteđevine.

Sada na zemlji predaka, zajedničkim snagama proizvode voće, koje potom prerađuju u rakiju vrhunskog kvaliteta, raskošnog ukusa i specifičnog mirisa.

Destilerija ima i svoj brend

Kada su dobili sertifikat Enološke stanice Vršac o ispravnosti/kvalitetu alkoholnih pića, krenuli su u proces brendiranja svog proizvoda. Sada destilerija Rajković ima i brend - "Vožd" rakije.

"Naši dedovi su se pre dva veka doselili u selo Zuce koje se nalazi u podnožju Avale. Voćnjaci stari više od pola veka, govore da su uvideli blagodeti geografskog područja i povoljne klimatske uslove za proizvodnju voća", ponosno priča Dejan.

Rakije po tradicionalnoj recepturi

Preci su proizvodili voće i bili veliki ljubitelji ljute kapi. Svoju ljubav, znanje i umeće u proizvodnji i preradi prenosili su i svojim potomcima.

Odvajaju koštice od voća i tako obogaćuju ukus pića

"Svoje rakije proizvodimo po tradicionalnoj recepturi. U procesu proizvodnje odvajamo koštice, čime se dobija raskošniji ukus i značajno umanjuje prisustvo metil alkohola", otkriva nam Nenad.

"Pečemo u bakarnom kazanu zapremine 500 litara na drva. Od kada smo kupili novi, veći, mnogo je lakše i jednostavnije", navode braća.

Stalno šire voćne zasade

Iz godine u godinu šire zasade pod voćem. Danas imaju 2,5 hektara. Trenutno u voćnjacima preovladavaju autohtone sorte šljive čačanska lepotica, crna ranka, a imaju i voćnjake u kojima proizvode krušku viljamovku, dunju, kajsiju i lozu.

"Naša filozofija je da proizvodimo kvalitetnu rakiju. Celokupna proizvodnja destilerije je kontrolisana i količinski ograničena", priča Nenad.

Ove godine proizveli su 5.000 litara rakije. Cilj im je da dostignu 20.000 litara ljute kapi godišnje.

Jasno definisanim ciljem prevazilaze prepreke

Svojim zalaganjem, radom i jasno definisanim ciljem, svake godine savladavaju jednu po jednu prepreku, polako ali sigurno šire svoje zasade.

Možda je put do uspeha spor, ali oni su zadovoljni

Možda je naš put spor, kaže Dejan, ali mi smo ponosni i jako zadovoljni i želja nam je da buduće generacije nastave našim stopama.

"Pokretačka snaga je emocija koja uvek motiviše, kao i ljubav prema proizvodnji rakije od voća iz naših zasada", priča Nenad.

Posvećenost i promocija grade brend

Blizina Beograda je olakšavajuća okolnost kada je distribucija u pitanju. Svoju robu Rajkovići prodaju u restoranima, kafićima i kako kažu, najbolja reklama je zadovoljna mušterija koja dalje daje preporuku i tako se mreža širi.

Promovišu se i na društvenim mrežama, čime pokazuju da su pored posvećenosti u proizvodnji voća i preradi, jako posvećeni i marketingu i promociji brenda.

Otvorili su vrata svog doma svim turistima i posetiocima, koji žele da pronađu mir, uživaju u domaćoj hrani i probaju rakiju pravog kvaliteta.


Foto prilog


Tagovi

Destilerija braće Rajković Dejan Rajković Nenad Rajković Vožd rakije


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.