Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari zanati
  • 24.04.2023. 12:00
  • Nišavski okrug, Niš

Diplomirana pravnica i master kriminalistike odlučila da pravi medenjake

Za uspešno razvijanje posla Dušani Đorđević iz Niša od velike važnosti je bilo dobijanje sertifikata Ministarstva privrede koji joj je doneo poreske olakšice i oslobađanje evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Foto: privreda.gov.rs
  • 416
  • 278
  • 0

Kada je nedavno Ministarstvo privrede dodelilo svečane forme sertifikata preduzetnicima iz oblasti starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, u ime više od 300 njih, prisutnima se obratila Dušana Đorđević, preduzetnica iz Niša koja se bavi ručnom izradom medenjaka. Kada se upoznate sa njenom privatnom pričom i dosadašnjom profesionalnom karijerom, odnosno pokretanjem i vođenjem biznisa, odmah ćete shvatiti da je odabrana prava ličnost da se u svoje i u ime svojih kolega zahvali nadležnom minstarstvu na sertifikatima i za svu podršku koju daje očuvanju tradicionalnih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

Nagrađena ideja

Pre svega treba istaći da je Đorđevićeva po struci diplomirani pravnik i master kriminalistike, ali se posle udaje i proširenja porodice odlučila za privatni biznis i osnivanje firme "Ručna izrada medenjaka Ad Astra Dekor".

"Nakon što smo suprug i ja dobili dve bebe za 13 meseci, odlučili smo da se nakon porođaja sa drugom ćerkicom preselimo za Niš jer nam je bila potrebna pomoć baš oko dece. Nakon isteka porodiljskog odsustva nisam se vratila u firmu u Beograd u kojoj sam pre porođaja radila kao pravnik. Tada se rodila i ideja o privatnom poslu. Oduvek me je ispunjavalo da crtam i pravim slatkiše, i svo slobodno vreme koristila sam praveći medenjake i pokušavajući da otkrijem tajnu ukrašavanja kraljevskom glazurom, koja je prava umetnost", opisuje Đorđevićeva i dodaje da je preko interneta pronašla gospođu koja drži obuke ukrašavanja medenjaka te završila kurs kod nje, nakon čega je pokrenula stranice na internetu.

Nakon kursa krenula je sa promocijom svojim medenjaka na internetu

Njenu ideju kao dobar biznis plan ubrzo je prepoznala i Nacionalna služba za zapošljavanje, na čijem konkursu samozapošljavanja je pobedila i dobila sredstva i u julu 2021. godine otvorila svoju radionicu. Odmah nakon otvaranja firme stupila je u kontakt sa Ministarstvom privrede i dobila uputstva i smernice za proceduru dobijanja sertifikata starog zanata.

"Nakon što sam ispunila sve zakonom propisane uslove, pre svega o bezbednosti hrane Instituta za javno zdravlje, i nakon što je komisija ministarstva posetila radionicu i prisustvovala celom postupku izrade medenjaka, ministarstvo mi je dodelilo sertifikat starog zanata. Ovaj dokument je jako bitan jer je jedini dokument koji omogućava da se proizvod označi simbolom otvorene šake, tj. da stoji oznaka 'handmade'", objašnjava preduzetnica iz Niša i dodaje da joj je sertifikat doneo i poreske olakšice i oslobađanje evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

"Volim svoj posao. Svaki medenjak je poseban i unikatan. Izrađuje se isključivo po narudžbini i, po principu keteringa, preuzimaju se ili dostavljaju, pa su uvek sveži, iako zvanično mogu dugo da stoje. Moji medenjaci mogu biti deo slatkog stola, pokloni za svatove, za godišnjice…, a kada se dobro upakuju u koferima prelete i pola sveta", navodi Dušana čiji su medenjaci već odlazili i do Vašingtona, Abu Dabija, Osla, Pariza

Za proslave i svečane događaje

Kada je plasman u pitanju izdavaja saradnju sa jedinim hotelom iz Niša. Njima svakog vikenda priprema medenjake za njihov slatki sto.

"Sarađujemo i sa nekoliko firmi koje se bave izradom torti, dekoracijom i keteringom. Puno porodica naručuje medenjake za sve svoje važne datume", kaže naša sagovornica koja za medenjake koristi najkvalitetniji med, kao i ostale sastojke.

Kako do sertifikata?

Ministarstvo privrede jedini je organ državne uprave u Republici Srbiji koji je nadležan za sertifikaciju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i pravilnikom kojim se određuju poslovi koji se smatraju starim i umetničkim zanatima i poslovi domaće radinosti, kao i njihova sertifikacija.

Svi zainteresovani se sa postupkom sertifikacije mogu upoznati na sajtu Ministarstva www.privreda.gov.rs u rubrici "Usluge". Tu su navedeni svi neophodni koraci i dokumenta vezana za postupak sertifikacije. Takođe se na sajtu nalazi i registar svih preduzetnika i drugih sertifikovanih privrednih subjekata iz ove oblasti, kojih trenutno ima više od 1.000.


Tagovi

Medenjaci Dušana Đorđević Ručna izrada medenjaka Ad Astra Dekor Sertifikat starog zanata Ketering


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".