Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kretanja na tržištu
  • 08.01.2024. 15:00

Dobar početak godine za mlečne proizvode?

Šta je najviše poskupelo? Šta je pojeftinilo na prvoj aukciji u 2024. godini?

Foto: Depositphotos/matteos
  • 185
  • 10
  • 0

Tržište mlečnih proizvoda imalo je dobar početak 2024. godine. Prva aukcija na novozelandskoj berzi "Global Dairy Trade" završena je profitom, a cene mlečnih proizvoda porasle su treći put zaredom.

Najviše poskupelo mleko u prahu

Vrednost opšteg indeksa cena porasla je za 1,2 odsto, ali i pored njegovog povećanja većina dostupnih kategorija mlečnih proizvoda u poslednjem delu je pojeftinila. Laktoza je zabeležila najveći pad od pet odsto, a punomasno mleko je imalo najveći rast od 2,5 odsto.

U padu je obim prodaje mlečnih proizvoda

Na aukciji je prodato 26.206 tona mlečnih proizvoda, što je više od 1.000 tona manje u odnosu na prethodnu aukciju. Rezultati poslednje aukcije pokazuju da je cena mocarele ostala nepromenjena.

Smanjenje su cene laktoze za pet odsto, čedar sira za 2,4 odsto. Niže smanjenje su imali obrano mleko u prahu i mlaćenica u prahu. Najveće povećanje je imalo punomasno mleko od 2,5 odsto, a sledi maslac sa 2,1 odsto. Bezvodna mlečna mast je imala neznatno povećanje od 0,2 odsto.


Tagovi

Mleko Mlečni proizvodi Tržište mleka Tržište mlečnih proizvoda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.