Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liker
  • 10.09.2018. 18:00

Domaći likeri koji osvajaju zlatne medalje

Slobodanka Simić iz Mačkovca godišnje proizvede oko 500 flaša kvalitetnog likera od lekovitog bilja i šumskog voća.

Foto: Pixabay / PhotoMIX-Company, karislane
  • 1.099
  • 43
  • 0

Slobodanka Simić iz Mačkovca kod Kuršumlije odlučila je da lekovito bilje i šumsko voće iskoristi za proizvodnju likera. I nije pogrešila! Uz mnoga već osvojena priznanja, dodala je i dve zlatne medalje za liker od aronije i liker od šumskog voća na Međunarodnom festivalu prirode i tradicije u Kragujevcu.

Do sada 13 zlatnih medalja za Slobodankine likere

Kako pišu Novosti, Slobodanka osim likera, proizvodi i biljne rakije. Do sada je osvojila 13 zlatnih medalja, a prošle godine dobila je priznanje za Damu godine. "Na Sajmu je bilo je više od stotinu učesnika, ali se bodovalo mnogo više pića, jer su se svi učesnici takmičili sa više proizvoda. Čast mi je da sam osvojila tako visoko priznanje, među toliko takmičara. Posebno su mi draga i ona priznanja koja dobijam na Kosmetu", kaže Dana, kako je znaju u njenom kraju.

Slobodanka
Slobodanka godišnje proizvede oko 500 flaša likera (Foto: Novosti / D.Zečević)

Gaji voće i biljke, koje i prerađuje

Proizvodnjom lekovitih rakija i likera bavi se godinama unazad, od kada je otišla u penziju. Već 15 godina pojavljuje se na sajmovima širom zemlje i inostranstva. A sve je počelo sa mestom rođenja, u podnožju planine Radan. Ovde postoji više od 500 vrsta lekovitog bilja, među kojima ima i endemskih vrsta. Slobodankin cilj je da sačuva od zaborava šumsko voće i lekovito bilje.

"Vremenom je bivalo sve veće interesovanje za moje proizvode, tako da sam počela da proizvodim pića u većim količinama i za prodaju, Međutim, i dalje sve radim ručno na porodičnom imanju u Mačkovcu, gde i uzgajam bilje i voće", kaže Slobodanka.

Godišnje 500 flaša likera

Dodaje da berbu obavlja sama, ručno, tako da godišnje proizvede oko 500 flaša likera. Ta ovo piće kaže da se pije pre obroka i da pomaže pri varenju. podstiče apetit. Likere proizvodi od više vrsta lekovitog bilja, kao i od aronije, borovnice, drenjina, crnog gloga. Ističe da su njena pića isključivo prirodna, bez veštačkih boja i aroma. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Slobodanka Simić Mačkovac Liker Šumsko voće Lekovito bilje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)