• Evropska govedina
  • 17.07.2019. 16:00

EU i SAD: Potvrđen sporazum o uvozu goveđeg mesa bez hormona

Zahvaljujući novom sporazumu, postojeća kvota ostaje nepromenjena, ali 35.000 ukupnog iznosa carinskih kvota, od 45.000 tona, namenjeno je za Sjedinjene Američke Države i postupno će se uvoditi u razdoblju od sedam godina.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 69
  • 9
  • 0

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uskoro će potpisati sporazum o preispitivanju funkcionisanja postojećeg trgovinskog sporazuma kojim se osigurava autonomna carinska kvota za uvoz visokokvalitetnog goveđeg mesa u EU. Tako će se rešiti dugotrajni spor u okviru Svetske trgovinske organizacije (World Trade organization, WTO).

Veće je u ponedeljak, 15. jula donelo odluku o potpisivanju sporazuma između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država kojim se SAD-u dodeljuje udeo u carinskoj kvoti za goveđe meso visokog kvaliteta iz takozvanog Memoranduma o razumevanju u vezi sa uvozom goveđeg mesa životinja koje nisu tretirane određenim hormonima rasta i povećanim carinama koje SAD primenjuje na određene proizvode EU-a, sklopljenog 2009. i revidiranog 2014. godine

Sporazum će biti potpisan u Briselu što pre to bude bilo moguće, objavilo je Veće EU.

U skladu sa visokim standardima EU-a

Memorandum o razumevanju predviđen je 2009. kao privremeno rešenje za dugotrajni spor u okviru WTO-a u vezi sa uvozom goveđeg mesa iz SAD-a koje je tretirano određenim hormonima rasta. Prema tom sporazumu, EU je dozvolila kvotu od 45.000 tona goveđeg mesa koje nije tretirano hormonima za dobavljače koji ispunjavaju uslove. U skladu sa pravilima WTO-a, ta kvota morala se staviti na raspolaganje i dobavljačima koji nisu iz SAD-a.

U skladu sa pravilima WTO-a, ta kvota morala se staviti na raspolaganje i dobavljačima koji nisu iz SAD-a.

Zahvaljujući novom sporazumu, postojeća kvota ostaje nepromenjena, ali 35.000 ukupnog iznosa carinskih kvota, od 45.000 tona, namenjeno je za Sjedinjene Američke Države i postupno će se uvoditi u razdoblju od sedam godina. Carinska kvota i dalje će obuhvatati samo one proizvode koji su u skladu sa visokim standardima EU-a u pogledu sigurnosti hrane i zdravlja. Ovaj korak ključan je za rešavanje dugotrajnog spora između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država o merama koje je EU 1989. uvela za uvoz goveđeg mesa koje sadrži veštačke hormone rasta iz SAD-a. Ovim putem takođe se naglašava predanost EU-a u pozitivnom transatlantskom trgovinskom programu.

Veće je 19. oktobra 2018. ovlastilo Komisiju za otvaranje pregovora između EU-a i SAD-a o funkcionisanju carinske kvote, između ostalog i o raspodeli te kvote po zemljama.

Pregovori sa SAD-om zaključeni su 27. februara 2019., a u svetlu tog sporazuma Komisija je zatražila i dobila saglasnost drugih značajnih zemalja dobavljača u skladu sa primenjenim pravilima WTO-a.


Tagovi

SAD EU Uvoz goveđeg mesa Meso bez hormona Sporazum


Autorka

Karolina Rastija

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko zna koja je ovo vrsta kruške... Drvo je staro više od 100 godina. Plod je više okrugao, a... Pročitaj celu belešku »