Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvote za šećer
  • 16.10.2016. 18:00

EU komisija priprema ukidanje kvota za šećer

U izveštaju Međunarodne organizacije za šećer navodi se da su cene šećera u Evropskoj Uniji trenutno ispod nivoa cena u svetu, a kako se ocenjuje, to stvara mnoštvo prilika na svetskom tržištu za povećanje izvoza iz EU.

  • 614
  • 30
  • 0

Ove godine je šećerna repa u Srbiji posejana na 55.000 hektara. Očekuje se dobar rod, što znači da će biti dovoljno sirovine za proizvodnju šećera. Srbija ima mogućnost da izveze u Evropsku Uniju 181.000 tona šećera. Ipak, postavlja se pitanje šta će biti naredne godine, kako s porizvodnjom šećerne repe u Srbiji tako i u EU, s obzirom na to da Evropska unija ukida kvote za proizvodnju i uvoz šećera krajem septembra 2017. godine.

Diskutovalo se o ukidanju kvota

Komisija je povodom najavljenih ukidanja kvota održala sastanak civilnih grupa, stručnjaka za šećer, institucija i predstavnika zemalja članica EU kako bi se diskutovalo o prilikama i izazovima koje će prouzrokovati ukidanja kvota za proizvodnju i uvoz šećera u Evropskoj Uniji.

Ukidanje kvota je rezultat "šećerne" referome iz 2006. godine koja predviđa restrikturiranje sektora šećera u EU, to jest smanjenje kvota za skoro šest miliona tona. Odluka o ukidanju kvota, jedinog preostalog režima Zajedničke poljoprivredne politike svojevremeno je odložena na period od dve godine, još u 2013.

U izveštaju Međunarodne organizacije za šećer navodi se da su cene šećera u Evropskoj Uniji trenutno ispod nivoa cena u svetu, a kako se ocenjuje, to stvara mnoštvo prilika na svetskom tržištu za povećanje izvoza iz EU. Kako će se u svemu tome snaći šećerane, pokazaće se kroz vreme.

EU lider u proizvodnji šećera iz repe

Evropska unija je svetski lider u proizvodnji šećera iz šećerne repe, s ukupnim učešćem u proizvodnji oko 50%. Šećer proizveden iz šećerne repe predstavlja samo 20% proizvedenog šećera u svetu, ostalih 80% dobija se iz šećerne trske.

Najveće površine pod slatkim korenom su u severnoj polovini Evrope, gde su povoljni uslovi za uzgoj. Najkonkuretniji u proizvodnji šećerne repe jesu oblasti na severu Francuske, Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

Agri EU


Tagovi

Kvote za šećer Šećerna repa Cene


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."