Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balzamiko sirće
  • 09.12.2019. 11:00

EU presudila: Nemačke kompanije smeju da koriste izraz "aceto balsamico"

Konzorcijum za balzamiko sirće iz Modene tužio je kompaniju Balema pod pretpostavkom da je prekršila upotrebu oznake geografskog porekla Aceto balsamico di Modena, koji je u registru zaštićenih oznaka od 2009. godine i može biti samo od proizvođača iz Modene i regije Emilia - Romanja.

Foto: Pixabay/HartyNZ
  • 157
  • 17
  • 0

Italijanskim proizvođačima balzamiko sirćeta (aceto balsamico) zasmetalo je što su na najvišem sudu EU izgubili pravnu bitku kako bi sprečili nemačku firmu da koristi nazive "aceto" ili "aceto balsamico" za prodaju svojih proizvoda od sirćeta.

Konzorcijum za sirće balzamiko iz Modene, tužio je firmu Balema pod pretpostavkom da je prekršila upotrebu oznake geografskog porekla "Aceto balsamico di Modena", koji je u registru zaštićenih oznaka od 2009. godine i može biti samo od proizvođača iz Modene i regije Emilia - Romanja, navodi Guardian

"Deutscher balsamico" nije isto kao "Aceto balsamico di Modena"

Nemačka kompanija sa sedištem u Badenu, obeležavala je svoje proizvode terminima "balsamico" i "Deutscher balsamico".

Ali sudije na sudu Evropske unije (CJEU) presudili su u sredu da zaštićeni naziv aceto balsamico di Modena "ne obuhvata upotrebu pojedinih negeografskih izraza". Sud je utvrdio da je naziv aceto uobičajen i da je balsamico pridev koji se obično koristi kao referenca na sirće gorko - slatkog ukusa. Prema tome, iako zaštitnu oznaku Aceto balsamico di Modena mogu koristiti samo proizvođači na određenom geografskom području, ne postoje takva ograničenja samo na aceto balsamico.

Mariangela Grosoli, predsednica Konzorcijuma za zaštitu balzamiko sirćeta iz Modene, izjavila je: "Smatramo da je ova odluka potpuno nepravedna. Realnost je da mnoge evropske zemlje delom žele da prisvoje svetski uspeh koje je postiglo sirće balzamiko iz Modene koje je jedino sirće slatko - kiselog ukusa, za šta služi izraz balzamiko i pripisuje se vremenu mnogo vekova pre dinastije Este koja je smatrala da je to sirće lekovito."

Pravna bitka vukla se godinama, a preduzeće Balema je apelovalo na nemački Savezni sud pravde da razjasni da li se oznaka Modene odnosi i na negeografske izraze. Nemački sud tada je slučaj prosledio CJEU-u.

Flaša balzamiko sirćeta može koštati do 300 evra

Kada je reč o ovom sirćetu, postoje dve geografski zaštićene oznake: tradicionalni "Aceto balsamico di Modena" i tradicionalni "Aceto balsamico Reggio Emilia". Tradicionalne metode koriste redukciju presovanih sorti grožđa, uključujući trebbiano, sangiovese i lambrusco, a dobijeni gusti sirup, zvan "mosto cotto", star je najmanje 12 godina, ponekad i više od 100, u bačvama od višnje, kestena ili barik bačvama. Flaša ovog sirćeta može da košta i do 300 evra.

Jeftinija verzija balzamiko sirćeta iz Modene meša se sa do 80% vinskog sirćeta i čuva u drvenim posudama najmanje 60 dana.


Tagovi

Aceto balsamico Italija Nemačka Presuda Modena Oznaka geografskog porekla


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.