Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 07.09.2022. 18:00

EU svinjetina i živina: Dopušten izvoz u Koreju - dozvolu dobilo 15 država

Trgovina bi mogla da dostigne vrednost više od milijardu evra što će biti od velike koristi za proizvođače u određenim EU državama.

Foto: Depositphoto/serezniy
  • 192
  • 16
  • 0

Kao rezultat intenzivnog angažmana na visokom nivou između Evropske komisije i Republike Južne Koreje, zemlje EU mogu lakše izvoziti svinjetinu i živinu u ovu dalekoistočnu zemlju. Ova zemlja je priznala stroge mere regionalizacije koju je Evropska unija sprovela prilikom kontrole epidemija afričke svinjske kuge i visoko patogenog ptičjeg gripa.

Pomoć za evropske proizvođače

Korejansko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i ruralnih poslova MAFRA odlučilo je da ukloni dugotrajnu trgovinsku barijeru koja je uticala na izvoz svinjskog mesa i proizvoda od peradi iz EU. Predviđa se da bi ova trgovina mogla dostići vrednost više od milijardu evra u narednim godinama.

"Očuvanje zdravlja životinja je za nas ključni prioritet. U EU smo uveli stroge i efikasne mere protiv afričke svinjske kuge i ptičjeg gripa", navela je Stela Kiriakides, poverenica za zdravlje i sigurnost hrane. Navela je da će ovakva odluka u velikoj meri koristiti evropskim proizvođačima u trenutno teškim ekonomskim okolnostima.

Zabrana izvoza bila je udarac za EU proizvođače (Foto: Depositphoto/SonSam)

Petnaest zemalja dobilo dozvole

Jedanaest zemalja će imati koristi od odluke. Dozvolu za izvoz živine i proizvoda od živinskog mesa dobili su: Nemačka, Poljska, Mađarska, Belgija, Francuska, Finska, Španija, Holandija, Švedska, Danska i Litvanija. Četrnaest zemalja članica imaju dozvolu za izvoz svinjskog mesa i proizvoda od njega: Nemačka, Poljska, Mađarska, Belgija, Francuska, Finska, Španija, Holandija, Švedska, Danska, Slovačka, Austrija, Irska i Portugal.

EK je pozdravila ovu odluku jer, kako se ističe, ona pokazuje poverenje u evropski kontrolni sistem. Koreja dodatno usklađuje svoje uvozne uslove s obavezama koje je preuzela u okviru Svetske trgovinske organizacije i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU. 

Ova zemlja je uvela zabranu uvoza svinjskog mesa i živine iz EU zbog straha od zaraze od navedenih bolesti. Isto je tretirala sve zemlje Unije i pored toga što na njihovoj teritoriji nije bilo njihove pojave. Sad se to promenilo i dozvoljen je uvoz iz zemalja u kojima nema prijavljenih slučajeva.


Tagovi

Evropska unija Evropska komisija Izvoz svinjetine Dozvola Države Izvoz živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.