Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aditiv
  • 28.01.2022. 10:00

EU zabranila titanijum dioksid - sveprisutan i potencijalno kancerogen aditiv za hranu

To je jedinjenje koje se dugo koristi u preradi hrane i svi smo ga unosili u organizam, kažu iz Odbora za životnu sredinu, zdravlje i bezbednost hrane. 

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 340
  • 64
  • 0

Evropska unija donela je konačnu odluku o zabrani titanijum dioksida (TiO2), aditiva za hranu E171, koji se uveliko koristi u preradi hrane.

"Ova odluka nije nikog iznenadila, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) prošle godine je objavila da se titanijum dioksid više ne može smatrati bezbednim za ljudsku prehranu, Parlament i Veće su podržali procenu i Evropska komisija je sada donela uredbu da se on potpuno zabranjuje", pojasnila je evroparlamentarka Biljana Borzan iz Odbora za životnu sredinu, zdravlje i bezbednost hrane. 

Gde se koristi?

Naime, istraživanja su pokazala da aditiv, koji se uveliko koristi za hranu kao što je sladoled, dečija hrana, pekarski i mlečni proizvodi da izgledaju svetlije i privlačnije, loše deluje na mikrofloru creva i izaziva upalne procese koji u određenim slučajevima mogu da izazovu rak.

Kaže da je bilo protivljenja od strane industrije, ali E171 ne služi ni očuvanju hrane, ni poboljšanju hranjivosti, već samo tome da proizvod bude lepši. "Lepši, ali i opasan za zdravlje", dodala je.

Zaključak EFSA-e, koji se zasniva na hiljadama novih studija, otkrio je da se ne može isključiti genotoksičnost, odnosno sposobnost hemijske materije da ošteti DNK i da se ne može uspostaviti sigurni nivo dnevnog unosa aditiva za hranu.

Šest meseci da se prekine korišćenje

Genotoksičnost može da dovede do kancerogenih efekata i istraživanja na miševima su pokazala da veće doze titanijum dioksida izazivaju predkancerogene lezije u crevima miševa.

"To je jedinjenje koje se dugo koristi u preradi hrane i svi smo ga unosili u organizam. U mikrodozama doduše, koje nisu bile direktno opasne za zdravlje, ali titanijum dioksid se s vremenom akumulira u telu i opasnost raste", tvrdi Borzan.

Dodaje, da je neophodno pratiti nauku i najnovija istraživanja utkati u zakone koji štite zdravlje građana, pogotovo kada je hrana u pitanju. "EU je prva od velikih svetskih tržišta donela ovakvu zabranu, ali verujem da će to sada uraditi i drugi", zaključila je.

Rok za prilagođavanje je krenuo od početka januara i države članice imaju šest meseci da obezbede sprovođenje zabrane, a proizvođači hrane da prilagode svoje recepte i proizvodne procese.


Tagovi

Aditiv Hrana Titanijum dioksid Biljana Borzan


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u