Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kancerogene supstance
  • 25.07.2017. 08:15

Evropska komisija: Smanjiti akrilamid!

Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance, koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu.

Foto: summa / Pixabay
  • 757
  • 51
  • 0

Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance, koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu. Predlog su podržali predstavnici svih 28 članica Evropske unije.

Tekst predloga će se proučavati tri meseca, a potom bi na proleće sledeće godine trebalo da stupi na snagu. Proizvođači hrane, kao i restorani i lanci brze hrane moraće da poštuju dozvoljenu granicu akrilamida.

Akrilamid je hemijska supstanca koja prirodno nastaje kada se hrana peče ili prži na temperaturi iznad 120°C.

Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA) je 2015. godine potvrdila da akrilamid potencionalno povećava rizik od raka. Prvi put su je švedski istraživači povezali sa karcinomom 2002. godine, piše Euractiv.

"Niko ne traži zabranu bilo koje hrane. Međutim, ubeđeni smo da su obavezujući nivoi neophodni ako ćemo efikasno da zaštitimo potrošače", rekla je Monik Goja, generalna direktorka potrošačke organizacije BEUC.

Foto: summa / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Hleb Monik Goja Evropska komisija Akrilamid Kancerogena supstanca Rizik od raka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]