Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina poljoprivrednog zemljišta
  • 23.04.2015. 10:00

Ferrero udvostručio zasade lešnika u Srbiji

Ferrero je preko svoje firme Agriser iz Beograda, za 7,95 miliona evra kupio poljoprivredno preduzeće Aleksa Šantić sa poljoprivrednim zemljištem ukupne površine 699,5 ha na kojoj planiraju širiti zasade lešnika.

Foto: depositphotos.com
  • 3.843
  • 162
  • 0

Prema informacijama koje je objavila Agencija za privatizaciju Republike Srbije, imovina poljoprivrednog preduzeća Aleksa Šantić, koja se sastoji od poljoprivrednog zemljišta ukupne površine 699,5 ha, sa pripadajućim objektima kod Sombora, prodata je na javnom nadmetanju preduzeću Agriser iz Beograda za 7,95 miliona evra, čiji je vlasnik Ferrero grupa, najpoznatiji italijanski proizvođač čokolade i konditorskih proizvoda sa bogatim iskustvom u razvoju i upravljanju poljoprivrednim projektima, posebno u oblasti uzgoja lešnika. Budući da je Agriser bio jedini učesnik na licitaciji, zemljište im je prodato po početnoj ceni pa ispada da je hektar zemljišta plaćen manje od 11.500 evra.

Planiran nastavak ulaganja i nova zapošljavanja

Agriser bih u naredne dve godine trebalo da nastavi sa ulaganjima u zasade lešnika na svih 700 hektara, a do kraja godine su, prema ugovoru, obavezni zaposliti 50 radnika. Očekuje se i da bi se potpisivanjem ugovora sa kooperantima moglo zaposliti oko 1.000 ljudi. Uzgoj lešnika u Srbiji zaista ima potencijal, a kompanija Aleksa Šantić na 40 hektara je osnovala rasadnike sa oko 700.000 sadnica lešnika, čime su premašeni dosadašnji ukupni zasadi u Srbiji. Ovom investicijom Ferrero je udvostručio zasade lešnika u Srbiji.

Podsetimo, Ferrero grupa je prošle godine sa Srbijom potpisala Memorandum o razumevanju te predstavila planove o budućem Centru za proizvodnju lešnika, osnivanju vlastite proizvodnje, ali i najavila uspostavljanje partnerskih odnosa sa poljoprivrednim proizvođačima centralne i južne Srbije. Ovo bi mogla biti izvrsna prilika za stotine malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača.

Do 2020. godine Srbija planira povećati zasade lešnika sa sadašnjih 1.000 na 10.000 ha. Plantaže koje će se podizati u Bačkoj prostiraće se na oko 4.000 ha novih površina, dok će one u južnoj Srbiji zauzimati oko 6.000 ha. Proizvedeni lešnik najvećim će delom otkupljivati sam Ferrero, a ostale količine srpski bi proizvođači bez problema trebali prodati na domaćem ali i inostranom tržištu.

Foto: depositphotos.com; Photoerick


Tagovi

Agencija za privatizaciju Ferrero grupa Uzgoj lešnika Agriser Licitacija Poljoprivredno zemljište Aleksa Šantić Zasadi lešnika Memorandum o razumevanju Centar za proizvodnju lešnika Plantaže Bačka Otkup Sombor

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.