Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećanje carina
  • 03.12.2019. 17:00

Francuski sirevi i vino na udaru Trampove administracije - EU uzvraća udarac?

Vlada SAD-a "sveti" se za "digitalni porez" koji je uvela Francuska. Francuski ministar finansija izjavio je da ako dođe do američkih sankcija, EU će da uzvrati udarac.

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 136
  • 14
  • 0

Američka vlada najavila je u ponedeljak kako razmatra povećanje carina do 100% na uvoz 2,4 milijarde dolara vredne robe iz Francuske, a što se odnosi na sireve, šampanjce, ali i druge proizvode. 

Ovaj potez je odgovor na "digitalni porez" koji je Francuska uvela, a što smatraju diskriminacijom. "Francuski porez na digitalne usluge je nerazuman i diskriminišući pa opterećuje i ograničava američku trgovinu", navodi se u saopštenju u kom predlažu "dodatne carine do 100 odsto na proizvode iz Francuske", navodi RT

Donald Tramp zapretio porezom na vino

Naime, francuska vlada početkom jula usvojila je predlog zakona o porezu od 3% na zaradu tehnoloških kompanija sa prihodima koji su veći od 25 miliona u Francuskoj i 750 miliona globalno. Tada se američki predsednik Donald Tramp naljutio u tolikoj meri da je izjavio kako će Emanuel Makron "odgovarati zbog svoje gluposti". Već tada je zapretio: "Nisu ovo trebali da naprave. Rekao sam da to ne rade jer ću ja oporezovati vaše vino".

Trampov bes očigledno ni nakon pet meseci nije splasnuo, a Vašington istražuje odmazde za slične poreze predložene u Italiji, Turskoj i Austriji. 

Najava o porezima došla je uoči samita NATO-a u Londonu koji je započeo danas. Predlog bi mogao podstaći već postojeće tenzije između francuskog i američkog predsednika. 

EU će uzvratiti udarac? 

Francuski službenici kažu kako će ovo biti veliki pritisak na njihovu zemlju, ali ministarka privrede, Agnes Panier - Runaher kaže kako Pariz ne bi trebao da menja svoja pravila oporezivanja jer imaju ekonomski smisao. 

Francuski ministar finansija Bruno Le Mair ovu carinsku pretnju nazvao je neprihvatljivom, pogotovo jer je usmerena prema "jednom od glavnih evropskih saveznika Amerike", navodi Reuters

"U slučaju novih američkih sankcija, Evorpska unija bila bi spremna da uzvrati udarac", rekao je on.


Tagovi

Povećanje carina Digitalni porez Francusko vino Francuski sirevi Donald Tramp Emanuel Makron


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.