• Izvoz vina
  • 03.09.2021. 07:30

Francuski vinarski sektor nadmašio pretpandemijski izvoz vina

Ove godine francuski vinari strahuju od mogućih sankcija SAD-a, ali i manjka grožđa.

Foto: Depositphotos/RokaB
  • 42
  • 27
  • 0

Francuski izvoz vina i žestokih pića oporavio se u prvoj polovini godine, nadmašivši nivo iz pretpandemijske 2019. i to zahvaljujući ublažavanju mera suzbijanja zaraze Covidom-19, izvestilo je udruženje izvoznika FEVS.

"U međunarodnom kontekstu koji je i dalje neizvestan, izvoz francuskih vina i žestokih pića oporavio se sa prometom od 7,25 milijardi evra, što je povećanje za spektakularnih 42,8 odsto u odnosu na isto razdoblje lani", navodi se u saopštenju koji prenosi lesoir.be. Kada se ove brojke uporede sa prvih šest meseci 2019., reč je o povećanju za 8,6 odsto. 

Izvoz u članice Evropske unije dosegnuo je 1,7 milijardi evra i veći je nego u istom razdoblju 2019. godine, iako je u Nemačkoj pao za jedan odsto, na 433 miliona evra.

Bojazan od sankcija SAD-a i manjka grožđa

Međutim, tamošnji izvoznici i dalje strahuju od sankcija SAD-a iako ih je Vašington u međuvremenu ukinuo u dogovoru sa Evropskom unijom. FEVS je stoga pozvao EU i Francusku da definitivno reše problem kako bi se pretnja otklonila. Podsećamo, SAD je uveo veće carine na vino, sir i maslac iz Evrope zbog sukoba sa EU-om oko subvencija Airbusu, a EU je uzvratila istom merom.

Amerikanci su u međuvremenu ponovo počeli da kupuju francuska vina, ali obim prodaje još nije dosegnuo pretkrizni nivo.

Izvoznike zabrinjava i ovogodišnja berba, koja bi prema nekim prognozama mogla da bude slaba zbog prolećnog mraza i letnjih poplava. Zbog toga mnogi uvoznici i trgovci pokušavaju da preduhitre taj problem avansnim narudžbama.

Nikolas Ozanam, generalni delegat FEVS-a kazao je da zbog činjenice da su količine grožđa u deficitu nije povoljan trenutak za podsticanje ovakve dinamike izvoza. 

Prema podacima sa Tridgea koje prenosi Decanter, najviše vina iz ove zemlje uvozi SAD. U pretpandemijskoj 2019. uvezla ga je u vrednosti od 2,1 milijarde dolara, a lani je ona iznosila 1,8 mlrd $. 

SAD je i najveći globalni uvoznik vina - 2018. i 2019. vrednost uvoza procenjena je na 6,5 milijardi američkih dolara dok je 2020. ona pala na 5,9 milijardi zbog virusa korona.


Tagovi

Vina Francuska Izvoz Oporavak


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.