Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetika
  • 08.05.2025. 14:00

Genetski modifikovana svinjetina uskoro na policama prodavnica?

Američka Agencija za sigurnost hrane i lekova (FDA) odobrila je konzumaciju svinja koje su, pomoću tehnologije uređivanja gena CRISPR, učinjene otpornima na PRRS, bolest koja svake godine uzrokuje ogromne gubitke u svinjogojstvu

Genetski modifikovana svinjetina uskoro na policama prodavnica?
Foto: Shutterstock/Michael Dechev
  • 141
  • 70
  • 0

U Sjedinjenim Američkim Državama napravljen je značajan korak prema komercijalizaciji genetski modifikovanog svinjskog mesa, piše Agrarheute.

Američka Agencija za sigurnost hrane i lekova (FDA) odobrila je konzumaciju svinja koje su, pomoću tehnologije uređivanja gena CRISPR, učinjene otpornima na reproduktivno respiratorni sindrom (PRRS), bolest koja svake godine uzrokuje ogromne gubitke u svinjogojstvu.

Godišnji gubici od 2,2 milijarde eura

Reč je o projektu koji je razvio Roslin Institut Univerziteta u Edinburgu u saradnji s biotehnološkom kompanijom Genus, specijalizovanoj za genetiku domaćih životinja. Prema rečima profesora Brusa Vajtloua (Bruce Whitelaw) iz Roslina, odobrenje FDA predstavlja "prekretnicu u genetskom inženjeringu domaćih životinja".

PRRS, iako nije opasan za ljude, jedan je od najučestalijih i najštetnijih virusa u svinjogojstvu. Prema procenama Univerziteta u Edinburgu, ta bolest godišnje nanosi štetu u iznosu od oko 2,2 milijarde evra u Evropi i SAD-u.

Genetskim editovanjem uklonjen je specifičan receptor na svinjskim ćelijama na koji se virus veže, čime su životinje postale otporne na čak 99 odsto poznatih sojeva PRRS-a. Osim jednog vrlo retkog podtipa, virus više ne može da napadne te svinje.

Stručnjaci tvrde da izmena nije imala negativan uticaj na druge delove genoma, niti na zdravlje ili dobrobit životinja.

Korak prema otpornijem stočarstvu

Tehnologija uređivanja gena CRISPR sve se više koristi i u istraživanjima u vezi sa drugim bolestima poput afričke svinjske kuge i ptičjeg gripa. Ako stada budu mogla da se genetski zaštitite od takvih virusa, to bi moglo značajno da smanji rizik prenosa na ljude i pojavu novih pandemija.

Uprkos regulatornom odobrenju u SAD-u, genetski modifikovana svinjetina još se ne nalazi u maloprodaji. Kompanija Genus ističe da je potrebno dobiti odobrenja i u ključnim izvoznim zemljama poput Kanade, Meksika, Japana i Kine. Prvi proizvodi mogli bi da se pojave na američkom tržištu tokom sledeće godine.

Zanimljivo je da, prema sadašnjim pravilima, meso takvih životinja verovatno neće morati da ima posebnu oznaku o genetskoj modifikaciji.


Tagovi

Genetika Svinjetina SAD Uređivanje gena Univerzitet u Edinburgu


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prinos višnje na teritoriji Timočke Krajine je u većini zasada prepolovljen, a na nekim parcelama mraz je odneo čak 80% roda. U zasadima koji nisu redovno tretirani zabeleženo je prisustvo biljnih vaši, kao i štete na plodovima izazvane nap... Više [+]