Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraženo meso
  • 11.05.2021. 09:00

Glasine opovrgnute - svinjsko meso ispravno u prodavnicama

Povodom glasina da se u pojedinim prodavnicama prodaje meso zaraženih svinja afričkom kugom, oglasila se i Uprava za veterinu koja kaže da su sve zaražene životinje i eutanazirane.

Foto: Bigstock/lapandr
  • 131
  • 177
  • 0

Ovog vikenda na društvenim mrežama pojavila se uznemiravajuća poruka da je meso u nekim prodavnicama neispravno jer je navodno dospelo sa farme iz okoline Zaječara, na kojoj su svinje eutanazirane zbog afričke kuge. Sudeći po glasinama, u pitanju je Maksi lanac trgovine, a meso sa farme Delta Agrara.

Kompanija Delez Srbija opovrgla je ove glasine.

"Povodom neistinite informacije o kvalitetu mesa u supermarketu "Maxi" koja se pojavila na aplikaciji za instant poruke vajber, obaveštavamo javnost da se u svim prodavnicama kompanije Delez Srbija nalazi isključivo meso koje je prošlo sve neophodne inspekcijske, proizvodne i ostale interne provere u oblasti bezbednosti i kvaliteta proizvoda", navodi se u saopštenju, piše Tanjug.

Kako dalje prenosi RTS, ova kompanija uverava da svaki artikal sa kategorije svežeg mesa prolazi strog proces kontrole po najvišim standardima. Dodaju, kompanija u svom asortimanu nema sveže meso proizvođača "Juhor", niti su u ukupan lanac nabavke i proizvodnje uključene pomenute farme "Delta Agrar".

Zaražene životinje su ubijene i zakopane?

Afrička kuga svinja nanela velike ekonomske štete na farmama Istočne i Južne Srbije, sa tendencijom da se širi dalje, kako pišu Večernje novosti ušla je na jednu od najvećih farmi u našoj zemlji, u selu Halovo, koja pripada kompaniji "Delta Agrar".

Povodom ovih glasina oglasila se i Uprava za veterinu koja kaže da su sve zaražene životinje i eutanazirane. Manji deo je odvezen u kafileriju u Ćupriji, ali s obzirom na to da je pretila opasnost od širenja zaraze tokom transporta, one su, po svim epidemiloškim merama i dozvolama zakopane u specijalne jame.

Afrička kuga svinja i u Zaječaru - na farmi u blizini granice sa Bugarskom

Dalje tvrde da se radi o nedopustivom stvaranju panike.

"Ja mogu samo da poručim našim potrošačima da je meso bezbedno odnosno ispravno", naglašava za Javni servis Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu Republike Srbije.

Zbog strogih procedura koje su propisane zakonom kod uklanjanja eutanaziranih životinja, zbog afričke kuge, iz regionalnog kriznog centra tvrde da takvo meso ni teoretski ne može stići u prodavnice. Veterinarski inspektori redovno kontrolišu promet mesa i mesnih prerađevina u ovlašćenim radnjama. Ta roba podleže i veterinarskoj kontroli na samom mestu proizvodnje.


Tagovi

Afrička kuga svinja Zaječar Delta agrar Delez Srbija Maksi Zaraženo meso Eutanazija Emina Milakara


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...