Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 11.05.2015. 10:15

Globalne cene hrane u padu!

FAO je izvestio kako su globalne cene hrane u aprilu pale u poređenju sa martom, a beleži se i pad indeksa na godišnjem nivou.

Foto: depositphotos.com
  • 99
  • 4
  • 0

Prema izvešću agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO, globalne cene hrane u aprilu su pale na najniži nivo u poslednjih pet godina. Prema pisanju portala see.bizz.eu, FAO - v indek cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, koja obuhvata žitarice, meso, mleko i mlečne proizvode, biljne masnoće i šećer, u aprilu je pao za 1,2 % u odnosu na mart, a smanjenje indeksa beleži se i na godišnjem nivou i to za 19,2 %.

Na smanjenje cena mleka i mlečnih proizvoda, koji su ujedno i zabeležili najveći pad od 6,7 % u aprilu, u poređenju sa martom, uticao je povoljan početak sezone u EU, ali i ukidanje mlečnih kvota što će omogućiti veći izvoz. Smanjenje cena osetilo se i u kategoriji šećera i žitarica koji su smanjeni za 1,3 %, dok je kod biljnih masnoća zabeležen pad od 1%. Porast cena osetio se samo u kategoriji mesa i to za 1,7 %, a kao uzrok navodi se poskupljenje ovčetine i govedine u Okeaniji.

Pad proizvodnje žitarica, ali i uvoza hrane

Prema FAO - vim procenama, proizvodnja žitarica u svetu će ove godine pasti za 1,5% u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju. Razlog tome su smanjene površine pod kukuruzom, no postojeće visoke zalihe trebale bi umanjiti taj uticaj. Velika ponuda i jak dolar uticaće na nastavak pada cena, što će, uz niže cene vozarine, uticati i na pad uvoza hrane, koji bi ove godine mogao da dostigne najniži nivo u poslednjih pet godina.

Gde se očekuje porast?

Kako prenosi seebizz.eu, ove se godine očekuje povećanje proizvodnje onih kultura koje se koriste u proizvodnji biljnih ulja i to za 5,7 %, a kao razlog navode se visoki urodi soje te slabija potražnja u sektoru biogoriva i niže cene, što je uzrok i velikim zalihama. Očekuje se i porast proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda i to oko 2 %, a porast bi trebalo da prati i proizvodnju mesa za 1,3%. Bez promene će najverovatnije ostati proizvodnja šećera.

Foto: depositphotos.com; simazoran


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

FAO Globalne cene hrane Proizvodnja žitarica Cene mleka Uvoz hrane Biljne masnoće Meso Poskupljenje ovčetine Govedina Soja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!