Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljno ulje
  • 16.09.2022. 15:00

Gradiće se uljovod između Ukrajine i Poljske

Ulje doveženo do Gdanjska, kasnije će biti preusmereno u treće zemlje.

Foto: Depositphotos/Littlemagic
  • 170
  • 8
  • 0

Planira se transport do dva miliona tona biljnog ulja planira budućim cevovodom, takozvanim uljovodom, koji bi trebalo da poveže dve zemlje - Ukrajinu i Poljsku. 

Očekivanja od Brisela

Ukrajinski ministar agrarne politike i prehrane, Mikola Solski, izjavio je da će u izgradnji učestvovati obe zemlje, a posebno računa na ukrajinske preduzetnike, piše apk. Trošak će biti objavljen u sledeća dva meseca, a konačni iznos će zavisiti od trase koja će se graditi, po odobrenju svih potrebnih dozvola i slično. 

Rekao je da postoje različite mogućnosti finansiranja ovakvog projekta, a očekivanja, čini se, ima od sastanka ministara poljoprivrede EU država članica koji će se ovoga meseca održati u Briselu. 

Ulje doveženo do Gdanjska, kasnije će biti preusmereno u treće zemlje. Za sada je Poljska pristala da potpiše memorandum s ukrajinskim kolegama. Primena ovog dokumenta trebalo bi da doprinese delomičnoj deblokadi ukrajinskog izvoza i poveća globalnu prehrambenu sigurnost, posebno u zemljama u razvoju. 

Usmereni na EU tržište

Kada je reč o ulju, Ukrajina je značajan proizvođač suncokretovog. Ali, u sezoni 2021/22, izvoz te namirnice je pao na najniži nivo od 2016/17, zbog rata u toj zemlji pa je iznosio ukupno 4,49 miliona tona, navodi apk.  

Kako su morske luke bile blokirane, glavni tokovi za suncokretovo ulje bili su usmereni prema Evropi. Tako je u sezoni 2021/22 Ukrajina na EU tržište izvezla 1,84 miliona tona suncokretovog ulja, što je povećanje od gotovo jedne trećine u odnosu na prethodno razdoblje.


Tagovi

Suncokretovo ulje Uljovod Ukrajina Poljska Ulje Mikola Solski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Spanać je i ovog februara najtraženiji zeleniš na vranjskoj pijaci.