Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 21.01.2017. 17:15

Grci odustali od prodaje šećerana u Srbiji

Uprkos tome što su pre više od dva meseca obavestili javnost da traže strateškog partnera u Srbiji, kako trenutno stoje stvari, grčkoj kompaniji "Hellenic sugar" nije prioritet da se povuče sa srpskog tržišta i proda šećerane u Crvenki i Žablju.

Foto: Heather / Flickr
  • 2.412
  • 454
  • 0

Grci su poslušali stav svoje vlade, koja smatra da ne treba prodavati firme koje dobro privređuju i kao uspešne predstavljaju poluge razvoja grčke privrede. Ovo je za Dnevnik izjavio Hristos Aleksopulos, portparol kompanije "Hellenic sugar", koja u Grčkoj prerađuje šećernu repu u 10 šećerana.

Njihovi planovi su sada okrenuti tome da budu jedan od dva najveća proizvođača šećera na Balkanu. Kako je istakao Aleksopulos , plan je da u Srbiji u ovoj godini prerade repu na 24.000 ha i proizvedu 200.000 tona šećera. To bi dovelo do rasta neto dobiti većeg od 21 milion evra.

Duplirana proizvodnja - prinos repe 70 tona po hektaru

Prema Aleksopulosovim rečima, kampanja prerade šećerne repe od lanjskog roda u šećeranama u Crvenki i u Žablju je pri kraju.

"U protekle dve godine duplirali smo proizvodnju šećerne repe u Srbiji i uložili znatan kapital u edukaciju ratara, pa smo imalo 70 tona prinosa po hektaru, što je nezapamćena količina. U narednom periodu planiramo da dajemo podsticaje poljoprivrednicima da bi sejanje šećerne repe bilo unosan i siguran biznis", istakao je Aleksopulos.

Ukupan promet kompanije u Srbiji 105 miliona evra

Ukupan prošlogodišnji promet kompanije "Hellenic sugar" u Srbiji je iznosio 105 miliona evra, a procena je da će neto dobit biti veća od 15 miliona evra. Kako je naglasio Aleksopulos, Srbija je najveći proizvođač i jedini izvoznik šećera na Balkanu.

"Sve balkanske zemlje, uključujući i Grčku, ali i širu oblast, pre svega Italiju, uvoze šećer u količinama koje umnogome prevazilaze postojeću proizvodnju u Srbiji", naglasio je Hristos Aleksopulos.

Za sada ništa od partnerstva i prodaje

Podsećanja radi, nakon "Helenikove" objave da namerava da proda šećerane, postojale su ozbiljne indicije da bi novi gazda mogla postati austrijska "Agrana" koja je i s Miodragom Kostićem sklopila dogovor o starateškom partnerstvu. Ovaj austrijski koncern za proizvodnju šećera, skroba i voća namerava da preuzme većinski deo srpskog proizvođača šećera "Sunoko", koji je u Kostićevom vlasništvu. "Sunoko" je vlasnik šećerana u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, a odnedavno i fabrike u Senti, koja je kupljena od italijanskog SFIR-a.

Foto: Heather / Flickr


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Hellenic Sugar Šećer Šećerna repa Šečerane Žabalj Crvenka Srbija Vrbas Sunoko Hristos Aleksopulos Grčka Miodrag Kostić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D