Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza
  • 06.10.2015. 11:00

Hleb i peciva kvalitetni i bezbedni

Pekarski proizvodi na tržištu Srbije kvalitetni su i bezbedni za potrošače, pokazala je petogodišnja analiza Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto: depositphotos.com
  • 80
  • 2
  • 0

Predstavljajući rezultate istraživanja, Nenad Vujović, načelnik u Sektoru poljoprivredne inspekcije, objasnio je da je od 2010. godine uzorkovano više od 70.000 proizvoda i obrađeno u 50 laboratorija u Srbiji.

Analizirano je preko 200.000 pojedinačnih parametara i utvrđeni procenat neispravnih uzoraka bio je vrlo mali, rekao je Vujović u Privrednoj komori Srbije.

Rađene su mikrobiološke i fizičkohemijske analize - u prvom slučaju utvrđeno je 0,5 odsto nepravilnosti koje su se uglavnom odnosile na plesni, dok ih je u drugom bilo jedan odsto, a najveći problem su neispravne deklaracije.

Predstavljeno istraživanje obuhvatilo je i kontrolu proizvodnih pogona. Inspektori Poljoprivredne inspekcije kontrolisali su između 900 i 1.500 pogona godišnje. U pogonima su nailazili na nepravilnosti kao što su neadekvatan sistem bezbednosti, broj prostorija, stručnost kadrova koji rukovode proizvodnom, higijenski uslovi koje se sankcionišu upravnim merama ili se podnose prijave nadležnim sudovima. Vujović je podsetio da je u 2015. godini zabranjen rad 23, uglavnom manja proizvodna pogona koji nisu zadovoljili higijenske uslove.

Foto: depositphotos.com; ajafoto


Tagovi

Hleb Peciva Pekarski proizvodi Kontrola Inspekcija Analiza PKS Nenad Vujović Plesan Deklaracije Laboratorij