Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mokrin
  • 19.10.2018. 18:15

Hleb u etno pekari u Mokrinu proizvodi se na starinski način

Prema pojedinim statističkim podacima svaki stanovnik Srbije godišnje pojede oko 100 kilograma hleba, što je znatno iznad proseka. U etno pekari u selu Mokrin, na severu Banata, hleb se i dalje proizvodi na stari način, pa je zato i kvalitet na zavidnom nivou.

Foto: Flickr / Toshiyuki IMAI
  • 883
  • 92
  • 0

U etnopekari u Mokrinu dnevno se proizvede oko 150 vekni hleba, a to je sasvim dovoljno za potrebe meštana. Ako se ima u vidu da se tamo sve radi ručno, posebnu draž celoj priči daje način na koji hleb u toj pekari nastaje. Kako prenosi RTV, umesto struje, plina ili neke druge modernije tehnologije, u mokrinskoj etno pekari hleb se peče u ognjištu, a za ogrev se koriste ostaci od kukuruza, pa je ukus hleba drugačiji. Branka Vuletin iz etno pekare Mokrin objašnjava da se sav proces odvija na starinski način. Testo se ručno mesi, loži se vatra i hleb se peče na ognjištu, pa je njegov ukus zbog toga specifičan.

Mokrinski hleb sa devet kora

U svakom domaćinstvu hleb je oduvek imao posebno značenje, a u seoskim kućama na severu Banata do pre nekog vremena pekao se u paorskim pećima. Zato i ne čudi to što su u Mokrinčani i dalje privrženi starom načinu proizvodnje. Pekarski zanat je jedan je najtežih, naročito u seoskim sredinama, gde se uz primarni posao, od ljudi očekuje da obavljaju i tekuće poslove u domaćinstvu. Branka Vuletin naglašava da je njihov hleb zaista sa devet kora, jer njen radni dan počinje u jedan sat posle ponoći i traje do 15 sati. Kada završi posao, malo se odmara, obavi šta treba u kući i onda ponovo sledi priprema za naredni radni dan da bi stigla sve da obavi na vreme.

Vruće ognjište kao dodatna inspiracija

Vruće ognjište domaćinima često predstavlja dodatnu inspiraciju, pa se tako umesto hleba gurne ponekad i prase pred slavu, a izvadi samo da bi se povremeno zalilo sopstvenom mašću. Tradicija kupovine hleba ispečenog na ognjištu u tom banatskom selu još postoji i neće se tek tako ugasiti. Pred pekarima ostaje još dugo godina poslovanja, a mušterijama na raspolaganju modla, cipovka ili vekna koje takoreći ''cvrče'' vruće na policama.


Izvori

RTV


Tagovi

Hleb Etno pekara Mokrin Branka Vuletin Cipovka Ognjište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D