Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaučeri
  • 26.04.2023. 12:00

Hoće li biti vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača?

Inicijativa je upućena Vladi Srbije i ministarstvima, a kako kažu u organizaciji Moja Srbija, ako mogu da postoje vaučeri za turistička putovanja po Srbiji, zašto građani ne bi imali mogućnost da dobiju vaučere za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača?

Foto: Verica Matić
  • 659
  • 75
  • 0

Organizacija Moja Srbija, pre pet meseci pokrenula je inicijativu, da država obezbedi određeni broj vaučera za kupovinu domaćih proizvoda od malih proizvođača.

"Kod nas postoji veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja mogu da proizvedu prirodne i kvalitetne domaće proizvode. Mnogi od njih se nalaze u ruralnim sredinama i nisu konkurentni na tržištu jer nemaju veliki obim proizvoda, ali bi se zato izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, dobila višestuka korist i za kupce i za proizvođače", objašnjava Milan Ristić iz Udruženja Moja Srbija i dodaje da analogno postignutim rezultatima u turizmu, očekivano je da bi se na ovaj način pokrenuo razvoj sela, što bi moglo povećati interesovanje mladih za život i rad u tim krajevima.

Da li ste prehrambene patriote?

Svi bi bili na dobitku

Prve godine kada je pokrenut projekat podele vaučera za turistička putovanja, oko 120 hotela i objekata za smeštaj se prijavilo, da bi osam godina kasnije, ta brojka bila 3.900. Ristić veruje da bi, ukoliko se uvedu vaučeri za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača, već druge godine potražnja bila mnogo veća od proizvodnje. A, glavni cilj je da se prodaju gotovi proizvodi.

"Ima dosta registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, mnogi od njih sada prodaju samo ono osnovno što proizvedu, ali bi prerađeni proizvodi mogli da se prodaju mnogo skuplje. Pošta Srbije ima uslugu post eksporta, što znači da bi ta roba mnogla da se šalje i u inostranstvo. Znate šta to znači za dijasporu i naše ljude koje žive u drugim zemljama i oni bi sigurno bili zainteresovani za kupovinu tih proizvoda."

Proizvodi samo od domaćih sirovina (foto: S. Dovečer)

Ristić naglašava i da se sve lako može organizovati, najbitnije je da ova inicijativa uđe u planove i strategije razvoja sela, kao što je to bilo sa turističkim vaučerima.

"Kada se počelo sa turističkim vaučerima, to su mnogi hotelijeri i ugostitelji shvatali kao džeparac, ali se to danas pokazalo kao izuzetno dobar izvor prihoda. Bilo je u početku i pokušaja da se taj sistem izigra, ali postoji i sistem kontrole i oni koji su pokušali nešto itekako su na gubitku. I za vaučere za kupovinu domaćih proizvoda od malih proizvođača postojala bi kontrola."

Podsticati domaću proizvodnju

U Udruženju Moja Srbija su mišljenja da je neophodno podsticati domaću proizvodnju u vremenu velike ekonomske krize, a prema Ristićevim rečima, u Srbiji postoje mala poljoprivredna gazdinstva koja mogu da proizvedu kvalitetne i prirodne proizvode. 

Samo kvalitetni domaći proizvodi (foto: M. Celing Celić)

"Naravno da bi i lokalne samopuprave i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe takođe trebalo da budu uključene u ovaj projekat. Za proizvode koji bi se kupovali sigurni smo da su gotovo sto posto iz domaćih resursa, počev od sirovina, pa preko ambalaže i transport ai sav novac koji bi se tu uložio, ostajao bi u Srbiji i kroz poreze vraćao u budžet", zaključuje naš sagovornik.

Inicijativa da se u Srbiji uvedu vaučeri za kupovinu proizvoda od malih poizvođača prvi put je pokrenuta u septembru 2021., a drugi put u novembru 2022. U Udruženju Moja Srbija kažu da su od strane građana i medija dobili podršku i da vlada veliko interesovanje, ali da za sada nema odgovora od nadležnih, da li će vaučeri za ovu namenu biti u opticaju. Ipak, od ove inicijative neće odustati, pa se u narednom periodu može očekivati i da se i treći put pokrene pitanje vaučera za kupovinu proizvoda od malih poljoprivrednih proizvođača.


Tagovi

Moja Srbija Vaučeri Milan Ristić Domaći proizvodi Mali proizvođači Vaučeri za kupovinu Domaća hrana Poljoprivredna gazdinstva


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.